Freddy„Господи, добре е да сме тук. Ако искаш, аз ще направя тук три шатри – една за Теб, една за Мойсей и една за Илия.“

(Матей 17:1-4)

 

Спомням си времето, което веднъж прекарахме с дъщерите ни в Дисниленд. Когато влязохме през входната врата, нашата най-малка дъщеря, тогава на четири години, извика: „О, страхотно! Винаги съм искала да видя това!“ Вечерта беше нужно да ги убеждаваме и утешаваме, за да могат да си тръгнат от този магичен, нарочно създаден свят и да се върнат към ежедневния живот. В днешния библейски откъс Петър изрича подобни думи като моята дъщеря, макар че никога не бих посмял да сравнявам Моисей и Илия с героите от Дисниленд.  

 

Само за няколко часа или вероятно само за няколко минути Петър, Яков и Йоан преживяха нещо невероятно и невъобразимо. Нивото на адреналина им е било наистина високо: Исус се преобрази по един неописуем начин; Моисей и Илия (двама почитани герои на Израил) се появиха; Божият глас беше чут като в Стария Завет. Не е нужно да споменаваме облаците и всичко останало, което те видяха.

 

Необикновените моменти се случват и в тях ние откриваме не само Исус, но и собствените си духовни връзки по начин, който дотогава е бил напълно непознат за нас. В тези моменти ние искаме всичко да си остане същото, защото се чувстваме изключително добре. Напълно изумени, ние се надяваме всичко това да продължи колкото е възможно повече. За някои такъв е моментът на тяхното обръщение, за други – тихата молитва или някоя конференция, среща или просто разговор с добри приятели.

 

В Евангелието според Матей историята е рамкирана от думите на Петър и първото изявяване на предстоящите страдания на Исус, от една страна, и изцеляването на момчето, обладано от демон, от друга страна. Все едно Матей иска да ни каже: „Моето преживяване на чудесното и невероятното не може да бъде отделено нито от страданието на моите ближни, нито от служението ми към тях“. Богословието на славата и богословието на кръста са неразделно свързани. Христос в славата Си е същият, Който страда на кръста.

 

Господи, помогни ми днес да бъда близо до тези, които страдат. Виждайки страданието на този свят, нека се изпълня с вътрешно осезаване на Твоята слава. Амин.

 

 

Фреди Нзамбе (45), ТунисЦитати:


Последни новини

In Memoriam

22.03.2021

На 19 март 2021 г. брат Богомир Илиев отмина във вечността. Напусна ни един от последните ветерани на Методистката църква в България. Той сподели съдбата на семействата на пастирите, които бяха осъдени на инсценирани, фалшиви съдебни процеси, защото останаха верни на своето призвание. Техните семейства преживяха много. Те бяха обект на нескрита омраза и бяха […]

Прочети повече

Новини, От страната