На 25 август 2013 г. се проведе тържествено богослужение с Господня трапеза в ЕМЕЦ – Добрич по случай десетата годишнина от освещаването на църковната сграда.

Поздрави към събраните църковни членове и гости отправиха п-р Милен Стефанов, п-р Самуел Алтунян (първият пълноправен пастор на църквата), п-р Бедрос Алтунян (предишният суперинтендант на ЕМЕЦ в България, по чието време църковната сграда беше изградена) и Велико Станев (предишният председател на църковното настоятелство и активен участник в строителството на сградата).

Прочетени бяха и официалните поздрави, изпратени от епископ Патрик Щрайф и партньорската църква от Шафхаузен (Швейцария).

Тук ви предлагаме пълния текст от писмото на епископ Щрайф:

 

„Ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите…“ (Псалм 127:1)

 

Скъпи суперинтендант Даниел Топалски,

Скъпи п-р Михаил Стефанов,

Скъпи п-р Милен Стефанов,

Скъпи членове и приятели на ЕМЕЦ – Добрич,

 

На 25 август 2013 г., неделя, вие имате причина да празнувате специална годишнина: преди десет години беше осветена църковната сграда на ЕМЕЦ – Добрич. За съжаление, аз не мога да се присъединя към Вас в този радостен ден заради други ангажименти, а моят предшественик епископ Хайнрих Болетер не може да пътува през лятото, но ние сме с Вас в нашите мисли и молитви.

 

Църковната сграда в Добрич не е построена за една нощ. Имало е виждане. Имало е желание да се посрещнат много предизвикателства и да се преодолеят различни препятствия, преди виждането да стане реалност. Запомнете: вие не сте сами. Носени сте на крилата на молитвата и подкрепата на вашите братя и сестри в България и чужбина. А Бог е, Който Ви дава сила и надежда.

 

Десет години не са много време. Но те са открили много възможности да изпълните с живот църковната сграда, да служите на хората, да празнувате възкръсналия Спасител, да се радвате с тези, които се радват, и да скърбите с тези, които скърбят. Църковната сграда – независимо дали е току-що осветена, или е на десет или сто години – трябва винаги да бъде място за среща с Бога и инструмент за мисията, помагайки на църковната общност да възвестява Божията любов и да я живее. Така тя се превръща в място, от където надеждата се разпространява в целия квартал; място, където хората се чувстват приети и уважавани с всичките си въпроси, съмнения и мечти.

 

Нека нашият верен на обещанията си Бог да благослови хората, събрани на това място, да намерят мир и да израстват като ученици на Исус Христос. Нека Той да благослови с плод споделянето на вярата и служението на другите, които вършите. Нека Исус Христос да Ви даде сила и кураж да останете верни на Неговото призвание.

 

Благодат и мир,

Епископ Патрик Щрайф“.

 

Суперинтендант Даниел Топалски изнесе проповед върху Колосяни 1:14-28 на тема: „Съвършени в Христос“.

Богослужението продължи с Господня трапеза, отслужена от п-р Самуел Алтунян, п-р Милен Стефанов и п-р Даниел Топалски.

След богослужението присъстващите участваха в общ обяд.

 Цитати:


Последни новини

In Memoriam

22.03.2021

На 19 март 2021 г. брат Богомир Илиев отмина във вечността. Напусна ни един от последните ветерани на Методистката църква в България. Той сподели съдбата на семействата на пастирите, които бяха осъдени на инсценирани, фалшиви съдебни процеси, защото останаха верни на своето призвание. Техните семейства преживяха много. Те бяха обект на нескрита омраза и бяха […]

Прочети повече

Новини, От страната