На 1 и 2 ноември 2013 г., в град Варна, се проведе третата поредна Консултация за работа с ромите на Централната конференция за Централна и Южна Европа. На консултацията присъстваха Томас Родемайер, координатор на проекта, Лила Баловски (Сърбия), Лила Лакатош (Унгария), Светлана Франчищи (Словакия), Иван Морунов и Даниел Топалски (България), Улас Танклер (Естония, секретар за Европа на Генералния борд за световните служения), Нанси Юбанкс (САЩ), Самуел Гоя (Румъния), Уилям Лавлес (суперинтендант на Обединената методистка църква в Латвия) и неговата съпруга Хелен Бихолт. Като гости присъстваха Ерджан Маджаров (Бургас, кв. „Горно Езерово) и Мехмед Стефанов (Варна, Добрич).

 

Вниманието тази година беше насочено предимно към образователните проекти, които отделните църкви осъществяват в своята работа с ромите. Впечатление направи презентацията на п-р Иван Морунов за работата на Центъра за работа с деца „Мост на надеждата“ в гр. Лясковец. В центъра са работи с около 40 деца, като деветдесет процента от тях са от ромски произход. Ангажирани за две пенсионирани учителки, които помагат на децата да се подготвят за следващия учебен ден. Организиран е и клас за ограмотяване на родители, баби и дядовци на децата. В музикалната школа децата се учат да свирят на пиано, барабани, кларинет, китара и саксофон под ръководството на квалифицирани учители.

 

Участниците в консултацията споделиха своя опит от работата с роми и очертаха някои конкретни стъпки, които могат да бъдат предприети за подобряване на тази служения. За пореден път беше подчертана важността на връзката между различните проекти за работа с ромите и местните методистки църкви.

 

Изказано беше желанието за организиране на бъдещи консултации и изграждане на мрежа с участието на всички, които развиват служения с роми в своите църкви.

 

Участниците посетиха църквите в Старо Оряхово, Тръстиково и Варна (турскоговореща) и бяха запознати с историята на тяхното създаване и трудностите, които те срещат. Личните свидетелства на п-р Янко Янков, п-р Димитър Господинов и п-р Мехмед Стефанов направиха много силно впечатление.

 

Успешното протичане на консултацията беше подпомогнато от горещото гостоприемство и отличната организация на домакините от методистката църква в град Варна.

 Цитати:


Последни новини

In Memoriam

22.03.2021

На 19 март 2021 г. брат Богомир Илиев отмина във вечността. Напусна ни един от последните ветерани на Методистката църква в България. Той сподели съдбата на семействата на пастирите, които бяха осъдени на инсценирани, фалшиви съдебни процеси, защото останаха верни на своето призвание. Техните семейства преживяха много. Те бяха обект на нескрита омраза и бяха […]

Прочети повече

Новини, От страната