От 28 до 30 август 2015 г. край Лясковец се проведе Годишната женска конференция на Методистката църква в България и Румъния на тема: „Не бой се, само вярвай“. Тази година се радвахме на много чуждестранни делегати и гости, а лектори на семинара бяха Лиджия Истрате и Кристина Поп от Румъния.

В първия доклад, посветен на проблема за страха, Лиджия Истрате насочи вниманието върху същността на тази силна човешка емоция, причините, които я пораждат, и психическите и физическите последици от нея. Решението тя потърси в правилното отношение към страха и насочването на ума и сърцето към Емануил – Бог с нас, Който може да отвори затворените от ужас очи, за да видят вече приготвеното от Него избавление.

Във втория доклад Кристина Поп проследи механизма на приучване към страха, използван успешно от дресьорите на слонове. Още докато е малко, слончето се връзва с дебело въже към голямо и здраво дърво. Колкото повече се опитва да се освободи, толкова повече то се убеждава, че това е невъзможно. Когато слончето порасне, вече не се налага дресьорът да го връзва здраво – достатъчно е да сложи малко въженце на крака му, защото слонът дори не прави опит да се освободи – той е сигурен, че няма да успее.

Не е реалистично просто да спрем да се страхуваме, но преодоляването на страха е възможно, тъй като хората могат да се отучат от нещо, на което са се научили. Това става както с Божията помощ, така и с подкрепата на църковната общност, защото всяко поведение се научава в определена среда и християните са призовани да се учат заедно, докато заедно преминават през житейските изпитания. Израз на тази увереност беше общото ни участие в причастието по време на богослужението, с което официално закрихме тазгодишната женска конференцията.

 

 Цитати:


Последни новини

Диалог в Европейския парламент

30.06.2018

На 26 юни 2018 г. в сградата на Европейския парламент се проведе семинар за приложението на т.нар. “Европейски стълб за социалните права” и ролята на църквите и религиите с участието на представители на различни религиозни общности от страните – членки на Европейския съюз. Семинарът беше организиран в съответствие с изискването на чл. 17 (3) от […]

Прочети повече

Новини, От Европа