От 28 до 30 август 2015 г. край Лясковец се проведе Годишната женска конференция на Методистката църква в България и Румъния на тема: „Не бой се, само вярвай“. Тази година се радвахме на много чуждестранни делегати и гости, а лектори на семинара бяха Лиджия Истрате и Кристина Поп от Румъния.

В първия доклад, посветен на проблема за страха, Лиджия Истрате насочи вниманието върху същността на тази силна човешка емоция, причините, които я пораждат, и психическите и физическите последици от нея. Решението тя потърси в правилното отношение към страха и насочването на ума и сърцето към Емануил – Бог с нас, Който може да отвори затворените от ужас очи, за да видят вече приготвеното от Него избавление.

Във втория доклад Кристина Поп проследи механизма на приучване към страха, използван успешно от дресьорите на слонове. Още докато е малко, слончето се връзва с дебело въже към голямо и здраво дърво. Колкото повече се опитва да се освободи, толкова повече то се убеждава, че това е невъзможно. Когато слончето порасне, вече не се налага дресьорът да го връзва здраво – достатъчно е да сложи малко въженце на крака му, защото слонът дори не прави опит да се освободи – той е сигурен, че няма да успее.

Не е реалистично просто да спрем да се страхуваме, но преодоляването на страха е възможно, тъй като хората могат да се отучат от нещо, на което са се научили. Това става както с Божията помощ, така и с подкрепата на църковната общност, защото всяко поведение се научава в определена среда и християните са призовани да се учат заедно, докато заедно преминават през житейските изпитания. Израз на тази увереност беше общото ни участие в причастието по време на богослужението, с което официално закрихме тазгодишната женска конференцията.

 

 Цитати:


Последни новини

Октава на молитва за християнско единство: ден трети

20.01.2018

Книгата Изход ни показва грижата на Бога към тези, които са поробени. Пасажът, в който Бог се разкрива на Мойсей в горящия храст, е решително заявяване на Неговата воля да освободи Своя народ. Бог вижда тяхното страдание, чува техните викове и идва да ги избави. Днес Той също чува виковете на тези, които са поробени, и иска да им върне свободата. Защото сексуалността е дар от Бога и най-дълбок израз на интимност. Изопачената употреба на този дар служи на порнографията, заробва и обезценява тези, които я произвеждат, както и нейните консуматори. Бог не остава безчувствен към тяхното страдание и християните са призвани също да се чувстват съпричастни.

Прочети повече

Актуален коментар, Богословие