Радвайте се! Словото стана плът!

Радвайте се! Словото стана плът!

С Рождествените празници Бог ни подарява една чудесна възможност да си припомним колко важна  е радостта в християнския живот. Апостол Павел не случайно настоява: „Винаги се радвайте!“ (1 Солунци 5:17). И тук той съвсем няма предвид някаква постоянна и безпричинна патологична веселост. Радостта, за която пише апостолът има своите непоклатими основания в непрестанно нацелената към нас Божия любов, изявена ни по един немислим начин в раждането на Бога в плът – „И Словото стана плът и пребиваваше между нас…“ (Йоан 1:14). И всичко това, което току-що определихме като немислимо и дори скандално според тогавашните представи, Бог извърши „заради нас човеците и заради нашето спасение“ (Никео-Константинополски символ на вярата, член трети).

Обстоятелствата на живота ни може и да са трудни, изпълнени с несигурност и твърде много въпроси за утрешния ден. Как тогава бихме могли да намерим повод за радост, как отново бихме могли да се научим да се радваме? Радостта, както любовта и благостта, могат да бъдат научени само от опит. „Вкусете и вижте, че Господ е благ…“ (Пс. 34:8). Да, именно вкусете, опитайте и вижте, че Господ е благ и любящ, че Той е извор на непрестанна радост за тези, които уповават на Него. Сам Бог принася Своя Син като дар за човека и света, сам Той дарява на човеците способността и силата да се радват в Господа, защото са удостоени да бъдат Негови синове и дъщери, Негови приятели, Негови съработници.

Моята сърдечна молитва за всички вас в навечерието на Рождество Христово е Бог да ви зарадва истински, да изпълни сърцата ви с радост, която стопля, привдига, вдъхновява и дарява нова сила, за да бъдете Негови свидетели, че Той е Господ.

От името на Централното ръководство на Евангелска методистка епископална църква в България Ви желая честито Рождество Христово и благословена Нова година!

Даниел Г. Топалски

Главен пастор