NikПрез последните 50 дни в офиса на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) постъпиха значителен брой запитвания, писма, мнения и изявления от отделни хора от страната и чужбина, от църкви, и деноминации, във връзка с предстоящото посещение на Бени Хин в  България. Тъй като между членовете на ОЕЦ не беше постигнато съгласие за общо становище, не мога да изляза с изявление в качеството си на председател на ОЕЦ в България.

 

Смятам, че е необходимо обаче да има пълна яснота относно въпроса кой е поканил Бени Хин в България и кой подкрепя тази инициатива. Затова заявявам, че Обединени

евангелски църкви в България, организация, в която членуват 12 официално

регистрирани деноминации и 10 асоциирани членове, не е отправяла покана,

нито е организатор на събитието. Нещо повече, сред членовете й има мнозина, които категорично не подкрепят това събитие, а го намират за неразумно и/или вредно. Независимо от това, България е свободна страна и други измежду евангелската общност са отправили поканата и са създали организационен комитет за събитието.

 

Правя това изявление в лично качество, защото смятам, че е изключително важно да се избегне объркването сред българското евангелско общество, както и сред гражданите на страната. В недалечното ни минало имахме горчив опит с покани от ограничен кръг личности към хора като Улф Екман, Робъртс Лиърдън, Робърт Шамбак и други. Негативните последствия от подобни прояви се понесоха от цялата евангелска общност, въпреки че мнозина от нас не сме ги одобрявали. Както всяка друга многобройна общност от хора, така и евангелската общност е разнородна и не бихме искали всички да бъдем слагани под общ знаменател.

 

Лично аз намирам Бени Хин за шарлатанин, човек с недостоен характер и твърде изкривени вярвания, които значително се отдалечават от историческите вярвания на протестантското християнство. Поканването му в България смятам за неразумно и историческа грешка. Съжалявам, че се случва и се надявам да стане повод мнозина да си вземат поука.

 

гр. София

10 септември 2014 г.

 

 Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа