Общо богослужение в Русе

На 20 януари вечерта в Методистката църква в град Русе се проведе общо богослужение в рамките на Седмицата на молитва за християнско единство (18-25 януари). В традиционното за града богослужение участваха представители на Католическата църква, Баптистката църква, Арменската апостолическа църква и Методистката църква.

 

В началото на богослужението присъстващите бяха призовани да си спомнят думите на ап. Петър: «Но вие сте род избран, царствено свещенство, свят народ, хора, които Бог придоби, за да възвестите величието на Онзи, Който ви е призовал от тъмнината в чудната Своя светлина» (1 Петр. 2:9).

 

Тази година текстът на богослужението беше подготвен от християните от Латвия, които се надяват всички участващи в молитвената инициатива да израснат в общение с Господ Исус Христос и с всички братя и сестри, които се стремят към единство.

 

С проповед към събраните вярващи се обърна отец Валтер Горра (Католическа църква). Проповедта можете да видите тук.

 

Желаещите да напредват в делото на единството бяха поканени да излязат напред и да запалят свещ като символ на призванието на християните да бъдат светлина на света.

 

В края на богослужението присъстващите отправиха към Бога следната молитва за надежда:

Свещенослужител: Като Божи чада, осъзнаващи своето достойнство и мисия, нека отправим молитвите си към Бога и да потвърдим желанието си да бъдем за Него един свят народ.

Тишина

C: Възлюбени Отче, преобрази сърцата ни, нашите семейства, общностите ни и нашето общество.

Общност: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Извор на живот, утоли жаждата, от която страда нашето общество: жажда за достойнство, за любов, за общение и святост.

О: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Святи Душе, Дух на радост и мир, изцели разделенията, които поражда между нас зловредната употреба на властта и парите, и ни помири в нашите различия  на култури и езици. Сътвори единство помежду ни като Божи чада.

О: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Троице на любовта, направи така, че да преминем от мрак  към  пречудната светлина.

О: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Господи Исусе Христе, чрез кръщението ние станахме едно с Теб. Сега обединяваме нашата молитва с Твоята и изговаряме думите, на които Ти самият ни научи:

Всички: Отче Наш…

 

 

 

Снимки: инж. Михран Сахакян