На 20 януари вечерта в Методистката църква в град Русе се проведе общо богослужение в рамките на Седмицата на молитва за християнско единство (18-25 януари). В традиционното за града богослужение участваха представители на Католическата църква, Баптистката църква, Арменската апостолическа църква и Методистката църква.

 

В началото на богослужението присъстващите бяха призовани да си спомнят думите на ап. Петър: «Но вие сте род избран, царствено свещенство, свят народ, хора, които Бог придоби, за да възвестите величието на Онзи, Който ви е призовал от тъмнината в чудната Своя светлина» (1 Петр. 2:9).

 

Тази година текстът на богослужението беше подготвен от християните от Латвия, които се надяват всички участващи в молитвената инициатива да израснат в общение с Господ Исус Христос и с всички братя и сестри, които се стремят към единство.

 

С проповед към събраните вярващи се обърна отец Валтер Горра (Католическа църква). Проповедта можете да видите тук.

 

Желаещите да напредват в делото на единството бяха поканени да излязат напред и да запалят свещ като символ на призванието на християните да бъдат светлина на света.

 

В края на богослужението присъстващите отправиха към Бога следната молитва за надежда:

Свещенослужител: Като Божи чада, осъзнаващи своето достойнство и мисия, нека отправим молитвите си към Бога и да потвърдим желанието си да бъдем за Него един свят народ.

Тишина

C: Възлюбени Отче, преобрази сърцата ни, нашите семейства, общностите ни и нашето общество.

Общност: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Извор на живот, утоли жаждата, от която страда нашето общество: жажда за достойнство, за любов, за общение и святост.

О: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Святи Душе, Дух на радост и мир, изцели разделенията, които поражда между нас зловредната употреба на властта и парите, и ни помири в нашите различия  на култури и езици. Сътвори единство помежду ни като Божи чада.

О: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Троице на любовта, направи така, че да преминем от мрак  към  пречудната светлина.

О: Направи  всички  ни  святи  и  едно  в  Христос.

C: Господи Исусе Христе, чрез кръщението ние станахме едно с Теб. Сега обединяваме нашата молитва с Твоята и изговаряме думите, на които Ти самият ни научи:

Всички: Отче Наш…

 

 

 

Снимки: инж. Михран Сахакян

 Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа