Franz Schäfer

 

 

Никой не е подозирал какъв ще стане Франц Вернер Шефер, роден на 10 март 1921 г. близо до Базел. Той е израства в средата на обикновени работници. На дванадесет годишна възраст той започва да посещава неделното училище в методистката църква в град Бирсферден, където семейството му живее по това време.

 

Франц желае да получи по-добро образование, но е принуден да започне да изучава кожарския занаят. Членовете на методистката църква го насърчават да стане учител или пастор. Той започва своето практическо обучение в църковната общност в Бюлах през 1939 г. Втората световна война възпрепятства обучението му в Богословската семинария във Франкфурт. Завършва богословското си образование в периода 1940 – 1945 г. в Семинарията на мисията в Базел. Ръкоположен е за дякон през 1947 г., а две години по-късно и за презвитер от епископ Гарбър.

 

В Баден той се омъжва за първата си съпруга Лидия, която умира след една година. През 1951 г. е назначен като пастор на немскоговорещата общност в Лозана, която процъфтява под негово ръководство. Жени се за втората си съпруга Хайди, с която имат пет деца. Хайди умира през 1987 г.

 

През 1959 г. епископ Фердинад Зиг назначава Франц Шефер за суперинтендант на Методистката църква в Швейцария.  Неочакваната смърт на епископ Зиг довежда до предсрочен избор на нов епископ, проведен на 2 септември 1966 г. в Лозана. Франц Шефер е избран за първи шестгодишен мандат. Обединението на Методистката църква и Евангелската обединена братска църква предстои. В рамките на обширната епископска област обединението има сериозен ефект в Швейцария и Франция. Франц Шефер възприема себе си като „преходен епископ“ в процеса на създаването на новата Обединена методистка църква. През 1973 г. той е преизбран за епископ.

 

От 1954 г. Централната конференция за Централна и Южна Европа включва твърде различни държави: четири в Западна Европа, две в Северна Африка и пет комунистически в Източна Европа. Епископ Шефер се превръща в „пътешественик“, който пресича границите между различни общества и идеологии. Пътуванията в Северна Африка и източноевропейските страни често е много трудно, а понякога и забранени. Когато пътуванията са възможни, интересът на епископ Шефер е привлечен не толкова от системите и идеологиите, а от хората. Той се отнася към тях с прямота и уважение. По тази причина е възприеман като заслужаващ доверие човек, въпреки езиковите, идеологически и религиозни различия. Като честен човек той успява да създава доверие, да гради мостове, които са трайни. Като пастор и епископ, който дълбоко вярва в Христос и Неговото Евангелие, той подпомага разрастването на Църквата. Още преди края на комунизма е удостоен с почетна докторска степен по богословие от Пражкия университет през 1985 г.

 

През двадесет и три годишната си служба като епископ той е активен и на полето на икуменическия диалог. Подпомага съвместната работа на методистките църкви в Европа. Осъществява различни функции в Световния методистки съвет  и Федерацията на протестантските църкви в Швейцария. Окуражава по-активното включване в работата на Конференцията на европейските църкви.

 

Епископ Шефер се пенсионира през 1989 г., малко преди политическите промени в Източна Европа, предавайки отговорността на новоизбрания епископ Хайнрих Болетер. Така той се превръща в най-дългогодишния епископ в Обединената методистка църква.

 

Епископ Франц Шефер почина на 14 юли 2016 г., заобиколен от своето семейство на 96 години. Благодарствена служба в негова памет ще се проведе на 8 август от 14 ч. в Цюрих.

 

Епископ Патрик ЩрайфЦитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа