Богоявление

Прочит: Матей 2:1-12

 

„И като влязоха в къщата, видяха Детето с майка Му Мария, паднаха и Му се поклониха…“

(Матей 2:11)

 

На 6 януари много мои мексикански братя отвъд границата празнуват „Деня на кралете“. В този ден се възпоменават тримата мъдреци и щедрите дарове, които принасят на бебето Исус.

Кои са били тези мъдри мъже, тръгнали да търсят новороден цар сред еврейския народ? Наистина ли са били царе, или пък астролози? Само трима ли са били? Дали са пътували с керван за по-голяма сигурност? И защо единствено евангелист Матей разказва тяхната история на вяра и надежда?

За мен е важна вярата на мъдреците, които напускат домовете си, за да предприемат дълго пътуване, следвайки пророчеството и пътеводната звезда. Когато тя ги отвежда във Витлеем, те смирено поднасят своите дарове и се покланят на обещания Месия.

На 6 януари си спомняме за делото на тримата мъдреци и празнуваме Богоявление – деня, в който Бог явява Себе Си на света чрез Своя възлюбен Син. Това е празник на вярата, надеждата и любовта.

 

Молитва: Небесни Отче, благодарим Ти за дара на мъдреците – тяхната история на вярата. Дай същата вяра и на нас, за да сме готови да тръгнем към неизвестното, търсейки Спасителя. В Неговото име се молим. Амин.

 

Мисъл за деня: Днес с готовност ще търся Исус Христос.

Дъглас Уингърт (Аризона, САЩ)

 

Да се молим за: НАРОДА НА МЕКСИКО.