Божието слово е живо

Прочит: Матей 14:22-33

 

„Защото Божието слово е живо, действено, по-остро от всеки меч, остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка и издирва помислите и намеренията на сърцето.“

(Евреи 4:12)

 

Заведох семейството си на мюзикъл. Когато свърши, попитах всеки дали му е харесал. Едната ми дъщеря, която свири на пиано, каза, че песните са ѝ харесали най-много. Другата, която обича да чете, беше заинтригувана от историята. Жена ми, която е много общителна, се забавляваше от реакциите на зрителите. Всички гледахме един и същ мюзикъл, но всеки го беше възприел по различен начин.

Същото се отнася за Библията. Святият Дух може да ни говори по различен начин и чрез различна история в зависимост от това, което се нуждаем да чуем. В Матей 14:22-33 се разказва историята за Исус, Който ходи по водата. Някой, който преминава през труден период, може да види в нея грижата на Исус към нас. Друг, който се бори със съмнения, може да се поучи от реакцията на Петър. А някой, който има проблеми с молитвата, може да прозре силата на апостолските думи: „Господи, избави ме!“.

Когато четем и изучаваме Библията, ще се изненадаме колко лични могат да са нейните послания. Чрез Своето слово Бог говори на сърцата ни и ни казва това, което се нуждаем да чуем.

 

Молитва: Святи Душе, изпълвай сърцата ни с желание да четем Библията и да Те познаваме. Говори ни чрез нея, за да бъдем насърчавани, предизвиквани и променяни. Амин.

 

Мисъл за деня: Когато чета Библията, Бог говори на сърцето ми.

Боб ла Фордж (Ню Джърси, САЩ)

 

Да се молим за: ПРЕВОДАЧИТЕ НА БИБЛИЯТА.