Да се изправиш отново

Прочит: Притчи 24:15-20

 

„Защото праведният, ако седем пъти пада, пак става, докато нечестивите се препъват в злото.“

(Притчи 24:16)

 

Четох, че Ейбрахам Линкълн се провалил в бизнеса през 1831 г., претърпял нервна криза през 1836 г. и изгубил изборите през 1856 г. Въпреки всички тези разочарования той не се отказал и правел всичко по силите си да успее в своите начинания. Така бил избран като шестнадесетия президент на САЩ през 1860 г.

Всеки от нас се сблъсква с провали. Дори християните се провалят в ученето, работата, отношенията, бизнеса, семейния живот. Самите трудности не са проблем, проблем е да ги оставим да парализират нашата воля.

Книгата Притчи ни казва, че праведният може да падне много пъти, но има силата да се изправя отново. Ние сме уверени, че можем да останем твърди в изпитанията, като ни казва и апостол Павел: „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме укрепява“ (Филипяни 4:13); „Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена“ (2 Коринтяни 12:9).

Когато се проваляме – в социален план, морално, в брака или в служението – не бива да се предаваме. Вместо това трябва да потърсим причината за провала и да вярваме, че Бог прощава и ни дава сила да се изправим отново.

 

Молитва: Милостиви Боже, когато се проваляме, давай ни сила да се изправим отново. Амин.

 

Мисъл за деня: Определя ме Божията любов, а не моите успехи.

Асамоа Джоузеф Омоно (Гана)

 

Да се молим за: ТЕЗИ, КОИТО ПРЕТЪРПЯВАТ ПРОВАЛ.