Действена вяра

Прочит: Римляни 12:9-13

 

„А той отговори: Който има две ризи, нека даде едната на този, който няма; и който има храна, нека прави същото.“

(Лука 3:11)

 

С приятелка седяхме под едно дърво по време на обедната почивка. Когато започнахме да отваряме кутиите си с храна, видяхме друго момиче да седи малко по-нататък без храна. Повикахме я, за да споделим обяда си с нея. На другия ден ситуацията се повтори. Когато я попитахме защо няма храна, тя каза, че майка ѝ е болна и не може да ѝ приготвя. Няколко дни споделяхме обяда си с нея по настояване на моята приятелка.

Това нейно желание ми напомни за нахранването на петте хиляди човека, разказано в Евангелието според Йоан, при което едно малко момче сподели своята храна. Когато учениците се усъмниха, че ще се намери достатъчно храна за всички, Андрей отиде да види какво може да се намери. Малките дела бяха началото на велико чудо в този ден. И ние с приятелката ми видяхме някой, който е в нужда, и проявихме милост и любов.

В свят, в който саможертвената любов е рядкост, Христовите последователи са призовани да поставят интересите на другите пред своите. Християнският живот е живот на вяра и дела. Ако сме християни, трябва да показваме на дело своята вяра, като помагаме на хората в нужда.

 

Молитва: Любящи Боже, помогни ни да сме загрижени за тези, които са потискани и тласкани в покрайнините на обществото. Давай ни добро сърце и желание да ги обичаме с Христова любов. Амин.

 

Мисъл за деня: Мога да показвам на дело вярата си, като споделям това, което имам, с другите.

Навамани Питър (Индия)

 

Да се молим за: ДЕЦАТА, КОИТО НЯМАТ ДОСТАТЪЧНО ХРАНА.