Жест на щедрост

Прочит: Матей 5:38-42

 

„Дай на този, който проси от теб; и не се отвръщай от онзи, който ти иска назаем.“

(Матей 5:42)

 

Докато с приятеля ми бяхме на паркинга пред един хранителен магазин, към нас приближи човек, който очевидно беше бездомен. Той любезно ни помоли да му помогнем с малко пари, за да си купи такос от съседния ресторант за бързо хранене. Приятелят ми бързо извади портфейла си и му подаде 20 долара. Човекът първо отказа, но приятелят ми каза: „Знам, че не ти е лесно, това ще помогне малко“. Той взе парите и се съгласи да се помолим с него за Божията закрила.

С приятеля ми видяхме как човекът влиза в ресторанта. Аз го попитах кое го е накарало да прояви такава щедрост, той каза просто: „Почувствах, че Бог ме подтиква да му помогна“.

Щедростта е едно от качествата, към които Христос ни призовава. Всяка проява на щедрост, независимо дали даваме на някого в нужда, или просто прекарваме време със самотен човек, прославя Христос и е израз на любов. Вслушването в Божия призив променя деня ни. Не знаем какво влияние можем да имаме върху нечий живот.

 

Молитва: Боже, давай ни смелост, за да помагаме на хората по всякакъв начин. Нека Те прославяме и да показваме на хората Твоята любов. Амин.

 

Мисъл за деня: Даже един щедър жест може да провокира промяна в света.

Бека Щигелмар (Тексас, САЩ)

 

Да се молим за: БЕЗДОМНИТЕ ХОРА.