Не сме сами

Прочит: 3 Царе 19:9-18

 

„Това ви казах, за да имате в Мен мир. В света имате скръб; но дерзайте: Аз победих света.“

(Йоан 16:33)

 

Понякога християните се чувстват самотно на работното си място, в училище, в университета, сред съседите и дори в семейството си. Можем да се превърнем в аутсайдери, когато не желаем да се включим в разговори с обидни шеги или клюки. И по страниците на Библията виждаме, че вярата може да ни донесе гонения или подигравка. Пример за това е Илия, който се изправи пред нечестивите Ваалови пророци. Когато ги порази, той трябваше да бяга за живота си заради гнева на Езавел. Той призна пред Бога, че е самотен в своята праведност, а Бог му напомни, че има и други верни, които не са се преклонили пред нечестието.

Исус също предупреждаваше учениците Си, че понякога ще се чувстват самотни, но им обеща, че никога няма да ги изостави. Същото се отнася и за нас. Ще имаме трудности, но нека не се обезсърчаваме, защото Исус е победил света и е с нас, каквото и да се случва.

 

Молитва: Господи, помагай ни да не забравяме за Твоето присъствие, когато се чувстваме самотни. Молим се, както Исус ни научи: „Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята; давай ни всеки ден насъщния ни хляб; и прости греховете ни, защото и самите ние прощаваме на всеки наш длъжник; и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия” (Лука 11:2-4). Амин.

 

Мисъл за деня: Няма да се отчайвам, защото Бог е с мен.

Валъри Кларк (Южна Африка)

 

Да се молим за: НЯКОЙ, КОЙТО СЕ ЧУВСТВА КАТО АУТСАЙДЕР.