Бъдни вечер

Прочит: Матей 5:14-16

„Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг и кръвта на Сина Му Исус Христос ни очиства от всеки грях.“
(1 Йоан 1:7)

В края на богослужението на Бъдни вечер всеки в залата запалва свещта на човека пред себе си като символ на споделянето на Христовата светлина в света. Много е въздействащо това движение на светлините в тъмното. Тази година, докато споделяхме светлината на свещите, видях, че моята започва да гасне заради восъка, който се топеше и се трупаше около фитила. Наклоних я, за да изтече восъкът към поставката, и тя отново се разгоря.
Помислих си, че восъкът може да е символ на лошите навици, които не ни позволяват да отразяваме Христовата светлина в света. По-късно реших да си направя списък с такива неща: неблагодарност, притеснение и тревожни мисли, липса на простителност към другите и към себе си, осъждане, прекалено внимание към материалното, зависимост от чуждото мнение. Какъв е изходът? Можем да започнем, като насочим погледа си към Бога вместо към материалните неща и човешкото мнение, което налага свои закони в този свят. Можем да сме благодарни и да се надяваме на Божията любов, да даваме и да получаваме прошка, да обичаме хората безрезервно. Така ще се освободим от „восъка“, който задушава светлината на Христос, за да живеем в нея и да я споделяме.

Молитва: Отче, благодарим Ти, че всеки ден ни показваш как да получаваме и отразяваме светлината на Христос. Амин.

Мисъл за деня: Кое ми пречи да отразявам Христовата светлина в света?
Марта Тръсвил (Алабама)

Да се молим за: ТЕЗИ, КОИТО ВОДЯТ БОГОСЛУЖЕНИЕТО НА БЪДНИ ВЕЧЕР.

Остави коментар

Live Reply