Без завист

Прочит: 1 Царе 18:6-16

 

„Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее…“

(1 Коринтяни 13:4)

 

Приятелката ми Емили страда от муковисцидоза, която представлява дегенеративно заболяване на белите дробове. Тя диша трудно и се задъхва често, освен това периодично ходи на преглед, който определя дали е кандидат за трансплантация.

Един ден казах на Емили за друг пациент с тази болест, който отговаря на изискванията за ново, обещаващо лечение. За съжаление, тя не отговаряше на тези изисквания и то нямаше да даде нужния ефект при нея. Но тя истински се зарадва за другия пациент. Не попита: „Защо не се случи на мен?“, нито прояви завист. Не мисля, че на нейно място щях да реагирам така.

Когато народът заобича Давид повече от Саул, той се изпълни с гняв и се опита да го убие. Съвсем различен беше Йоан Кръстител. Той знаеше, че ще започне да губи своето служение и последователите си, когато дойде Исус, но с радост очакваше идването на Месия.

Искам да бъда като Йоан, а не като Саул. Когато започна да завиждам, си припомням, че Божията любов, сила и простителност са изобилни. Това, че някой друг е благословен, не означава, че Бог не може да благослови и мен. Божията доброта и милост са неизчерпаеми и винаги са насочени към нас.

 

Молитва: Милостиви Боже, прощавай ни, когато изпаднем в завист. Откривай ни това коварно чувство и променяй мислите и сърцата ни, за да обичаме, както Ти обичаш. Амин.

 

Мисъл за деня: Бог може да промени сърцето ми и да замести завистта с любов.

Лин Даниълс (Масачузетс, САЩ)

 

Да се молим за: НЯКОЙ, КОЙТО СЕ БОРИ СЪС ЗАВИСТТА.

 

Остави коментар

Live Reply