Безплатна царевица

Прочит: 2 Коринтяни 9:6-8

„… да помните думите на Господ Исус, как Той е казал: По-блажено е да дава човек, отколкото да получава.“
(Деяния 20:35)

Фермерският пазар беше отрупан със зеленчуци в разгара на лятото. С жена ми и с децата се разхождахме между щандовете и се любувахме на гледките и ароматите – и на това да опитваме! Един от продавачите беше застанал зад маса със сладка царевица и приканваше: „Купете си 12 броя и получавате още дванадесет безплатно, ако се съгласите да направите услуга на някого“.
Хората минаваха и никой не се интересуваше от офертата. Аз се питах дали този човек наистина ще ни даде безплатна царевица само срещу обещанието да помогнем на някого. Вероятно в това се криеше уловката. Ние се приближихме и купихме 12 царевици. Той ме попита искам ли още толкова, ако обещая да направя услуга на някого. Казах, че приемам с удоволствие, и си тръгнах.
В продължение на 30 години разговорът с онзи фермер действаше по невероятен начин в живота ми. Сега давам щедро част от зеленчуците, които произвеждам, на приятели и съседи и разбирам много по-добре думите на апостол Павел от днешния прочит. Фермерът ме научи да давам щедро и така не само ставаме по-близки със съседите, но и можем да преживеем радостта от даването.

Молитва: Щедри Боже, благодарим Ти за възможността да споделяме с другите изобилните дарове, които получаваме от Тебе. Макар да не можем да бъдем толкова щедри, колкото си Ти, помогни ни да живеем така, че сърцата ни да са отворени към другите. Амин.

Мисъл за деня: На кого ще помогна в името на Бога днес?
Анди Фрийман (Северна Каролина)

Да се молим за: ФЕРМЕРИТЕ.

Остави коментар

Live Reply