„Буйно зло“

Прочит: Яков 3:1-12

 

„… но езика никой човек не може да укроти; буйно зло е, пълен е със смъртоносна отрова.“

(Яков 3:8)

 

Думите се изстреляха от устата ми, докато спорех с мой колега. С тях се изливаше яд, събиран от месеци, който вече беше като река. Този човек не спираше да критикува работата ми, говореше грубо и публично ме игнорираше. Мислех си, че съм му простила, но явно негативните емоции бяха продължили да се трупат дълбоко в мен. Когато излязоха наяве, причиниха голяма обида. По-късно го помолих за извинение, но той дори не пожела да говори с мен.

Понякога характерът и чувствата ни вземат връх над нас и днешният стих дори може да ни послужи като извинение за това, но макар ние да сме слаби, за да овладеем езика си, Бог е силен. Апостол Павел предупреждава: „Гневете се, но без да съгрешавате“ (Ефесяни 4:26). Това означава, че има начини да проявим гнева си, без да нараняваме хората.

Замислям се какво щеше да стане, ако бях постъпила по друг начин. Няколко месеца по-рано, преди гневът да ме е обзел, аз можех спокойно да разговарям със своя колега. Можех и да започна да се моля за него, което щеше да промени моята гледна точка. Всеки от нас може да избере как да отвърне на обидата. Ще нараним ли, или ще благословим?

 

Молитва: Боже, нека всеки ден езикът ни да бъде под Твоя контрол и да слушаме Твоя глас. Амин.

 

Мисъл за деня: Днес ще оставя Бог да ме води в това, което говоря.

Карън Джийн Дорси (Орегон)

 

Да се молим за: КОЛЕГИ, КОИТО ТРУДНО РАБОТЯТ ЗАЕДНО.

 

 

 

© The Upper Room, Inc., a ministry of GBOD, All rights reserved.