Дарът на емоциите

Прочит: Лука 19:41-46

 

„И като приближи и видя града, плака за него…“

(Лука 19:41)

 

Докато растях, често изпитвах трудности да изразявам своите чувства. Потисках радостните си емоции и стаявах в себе си гнева и тъгата, като се надявах, че така ще ги преодолея по-лесно. За съжаление, това доведе до физически проблем – започнах да преяждам и напълнях драстично, което ми причини и други здравословни усложнения.

Започнах да търся примера за това как Исус е изразявал Своите чувства. Той прояви пълната гама на човешките емоции: гняв към търговците в храма (вж. Йоан 2:15), скръб от смъртта на Лазар (вж. Йоан 11:35), радост от споделянето на божествените истини с учениците (вж. Йоан 15:11). Исус се прояви като истински човек както в радостта, така и в страданието. Това ме насърчи да започна и аз да проявявам своите чувства, макар и като начало само в Неговото присъствие, в молитва. С времето се научих да проявявам емоциите си и пред другите хора, защото осъзнах, че те са дар от Бога.

Проявяването на чувствата е част от изобилния живот, към който Исус ни призовава. Автентичните ни емоции са дар от Бога за нас и за света.

 

Молитва: Боже, помагай ни да продължаваме да се учим и да растем, за да бъдем по-ефективни в своето служение. Амин.

 

Мисъл за деня: Какъв емоционален „риск“ ми помага Бог да поема днес?

Маргарет Джиликин (Колорадо)

 

Да се молим: ДА ПРЕОДОЛЕЕМ НЕЗДРАВОСЛОВНИТЕ СИ НАВИЦИ ИЛИ ПОВЕДЕНИЕ.

 

 

Остави коментар

Live Reply