Двама братя

Прочит: Лука 15:1-3, 11-32

 

„Но подобаваше да се развеселим и да се зарадваме; защото този твой брат беше мъртъв и оживя, и изгубен беше и се намери.“

(Лука 15:32)

 

Като по-голям брат, винаги съм чувствал, че по-големият брат в притчата за блудния син търпи несправедливо отношение. Според мен неговите съображения са правилни. Донякъде усещането ми се дължи на опита от отношенията ми с моя по-малък брат. Аз винаги съм бил отговорен, изпълнителен и съм си стоял вкъщи. Той беше разточителният, който напуска дома и се движи със съмнителна компания. Веднъж ми дожаля за него и му дадох колата си, а той я продаде и не искам да знам за какво използва парите.

Както в притчата, моят брат дойде на себе си и се върна вкъщи – буквално и преносно. Той пребори алкохолизма преди повече от десет години и сега съветва алкохолици, които искат да се справят със зависимостта.

Притчата на Исус ни учи как да обичаме безусловно. Бог не ни отхвърля заради непокорството и непростителните ни сърца. Той обича и блудния син, и този, който се смята за безгрешен. Не е казано как по-големият брат отвръща на бащиния призив към любов, но сме призовани да размислим как ние бихме отвърнали.

 

Молитва: Боже на милостта, когато се отдалечим от Твоето присъствие, върни ни при Себе Си. Молим се в името на Христос. Амин.

 

Мисъл за деня: Независимо дали съм непокорен, или праведен в собствените си очи, Бог ме обича.

Майкъл Макдоналд (Северна Каролина, САЩ)

 

Да се молим за: ТЕЗИ, КОИТО СЕ СКИТАТ ДАЛЕЧ ОТ СВОИТЕ СЕМЕЙСТВА.

 

 

Остави коментар

Live Reply