Гостоприемство

Прочит: 3 Йоан. 1-12

 

„Помагайте на светиите в нуждите им; стремете се към гостолюбие.“

                                                                         (Римляни 12:13)

 

Заминах за южната част на Индия с една мисионерска група. Научихме няколко фрази на местния език и тръгнахме по двама, за да ги упражним с хората, живеещи там. С моя приятел видяхме един мъж да седи пред дома си. Опитахме се да го заговорим с научените фрази, които грубо гласяха следното: „Здравейте. Аз съм Нола, а това е Джон. Опитваме се да научим вашия език, не произнасяме думите правилно“.

Човекът говореше английски и ни покани в дома си. Семейството му приготви храна за нас и прекарахме около час в учене на нови думи. Бяхме много щастливи от гостоприемството на тези хора, особено при положение че сме непознати от друга държава и култура. Запитах се дали аз самата бих била толкова гостоприемна, ако някой непознат чужденец почука на вратата ми.

Гостоприемството често е подценявано, но то е нещо много важно още от първите дни на Христовата църква. В Третото послание на апостол Йоан има един човек, който е специално похвален за своето гостолюбие и братолюбие – Гай. И друг човек е споменат – Диотреф. Той обаче се е интересувал повече от личната си позиция в църквата. За него се казва, че не само не приема братята, но и възпира тези, които искат да ги приемат. Чий пример ще последваме?

 

Молитва: Боже, помагай ни да посрещаме с радост хората и да им засвидетелстваме Твоята любов. Нека така те виждат Теб в живота ни. Амин.

 

Мисъл за деня: На кого ще покажа гостоприемство днес?

Нола Пасмор (Австралия)

 

Да се молим за: МИСИОНЕРСКИТЕ ГРУПИ.

Остави коментар

Live Reply