Критика

Прочит: 2 Коринтяни 7:2-11

 

„Защото, при все че ви наскърбих с посланието си, не се разкайвам… защото наскърбяването ви доведе до покаяние…“

(2 Коринтяни 7:8-9)

 

С ужас видях червени линии и задраскани редове на всяка страница от първия ми доклад на новото работно място. Мислех, че той представя най-доброто от моята работа, но някой не беше съгласен. Всички служители получихме критики. За съжаление, това никак не е приятно преживяване. Все пак, когато е искрена и добронамерена, критиката е продуктивна.

Хулители злепоставяха апостол Павел пред църквата в Коринт. Те твърдяха, че той не е достатъчно загрижен, че не може да му се вярва, както и че не е достатъчно способен за това служение. Наложи се апостолът да защитава своето служение. В днешния прочит четем, че той осъзнаваше, че думите му нараняват. За разлика от нашите усилия да не обиждаме хората с нещо, което не би им се харесало, Павел беше уверен, че критиката понякога е полезна. Все пак не бива да забравяме, че тя не трябва да наранява, а да поправя и да подпомага израстването.

Апостолът заявява, че не се разкайва и се радва заради крайния резултат. Този пример за конструктивна критика ми помогна да разбера забележките, които ми бяха направени, и да направя следващия си доклад по-добър. Критиката, която има правилна цел и е правилно поднесена и приета, може да послужи за Божия слава.

 

Молитва: Отче, давай ни мъдрост, за да приемаме добрата критика, и търпение, за да критикуваме, без да нараняваме. Амин.

 

Мисъл за деня: Благата критика може да ни помогне да пораснем във вярата.

Дан Ботуъл (Тексас)

 

Да се молим: ДА ПРИЕМАМЕ КРИТИКАТА СЪС СМИРЕНИЕ.

 

 

© The Upper Room, Inc., a ministry of GBOD, All rights reserved.

Остави коментар

Live Reply