Културен шок

Прочит: Евреи 11:1-3, 13-16

 

„Те не са от света, както и Аз не съм от света.“

                                                            (Йоан 17:16)

 

Езикът, храната, социалните порядки и цялата атмосфера на Виетнам през 1966 г. бяха много странни за мен. Аз служех като медицинска сестра в една малка християнска болница. Лекувахме цивилните граждани, пострадали от войната. Правехме всичко по силите си, за да им помогнем с недостатъчните медицински средства, с които разполагахме. Тежката реалност ме депресираше. Месеци по-късно разбрах, че най-големият ми проблем е бил културният шок: чувството на самотност и нестабилност, когато внезапно си попаднал в съвсем различна среда.

Когато се върнах в Америка, преживях същия шок, но по друг начин. Липсваше ми достойното поведение и куража на виетнамците, тяхното уважение към възрастта и мъдростта, щедростта и гостоприемството им, близките отношения на хората в семейството, простичката, но непоклатима вяра в Исус Христос.

Като християни ние винаги ще преживяваме подобен „културен шок“. Авторът на Посланието към евреите ни напомня, че сме „чужденци и пришълци на земята“ (11:13). Често ще се чувстваме не на място, защото „желаем едно по-добро отечество“ (16 ст.).

 

Молитва: Боже на всички нации, не ни позволявай да се чувстваме прекалено комфортно на тази земя. Помагай ни да служим на другите с любов, като очакваме да наследим небесното отечество. Амин.

 

Мисъл за деня: Дискомфортът, който изпитваме в този свят, може да стане повод да помагаме на повече хора.

Мери Сю Розенбърг (Тексас)

 

Да се молим за: ИМИГРАНТИТЕ.

Остави коментар

Live Reply