Мъдри сеячи

Прочит: Матей 13:1-8, 18-23

 

„А посятото на добра земя е онзи, който чуе словото и го разбира, който и дава плод, и принася – кой стократно, кой шестдесет, кой тридесет.“

(Матей 13:23)

 

Когато прочетох днешната притча, се замислих как мога да посявам семената на вярата навсякъде, където ходя. Можем да сеем тези семена на всякаква почва, като оставим реколтата на Бога, но аз съм отраснал във ферма и си мисля за фермерите, когато чета притчата. Всеки фермер, когото познавам, приготвя почвата, почиства я от камъни и бурени и я тори, преди да посее семената. После продължава да се грижи за тях, за да добие най-добрата реколта.

Мислейки си за притчата от тази перспектива, си припомних, че е важно да споделям вярата и не бива да се обезсърчавам, когато някое от семената не се развие. Тях трябва да оставя на Бога и да се погрижа за тези, които са готови за взаимоотношения с Него. Исус проповядваше навсякъде и на всички хора, но също като загрижен градинар, който подготвя почвата, Той отдели специално внимание на Своите ученици и най-близките Си последователи.

Днешната притча ни приканва да се замислим как сеем семената на вярата, а грижата на сеяча провокира въпроса как подготвяме определени хора, помагайки им да растат във вярата. Можем като Христос да споделяме вярата навсякъде, като отделяме и време да укрепим тези, които са най-близо до нас.

 

Молитва: Господи, помагай ни с мъдрост да използваме дарбите си, за да споделяме своята вяра с хората. Амин.

 

Мисъл за деня: Как можем да бъдем мъдри в споделянето на вярата?

Пол Кило (Пенсилвания, САЩ)

 

Да се молим за: ФЕРМЕРИТЕ.

 

© 2021 The Upper Room, Nashville, TN (USA). All rights reserved. www.upperroom.org

Остави коментар

Live Reply