На себе си или на другите?

Прочит: Лука 10:29-37

„Обаче, ако изпълнявате царския закон, според Писанието: „Да обичаш ближния си като себе си“, добре правите.“
(Яков 2:8)

Преподавах английски като втори език на колежани, които се подготвяха да кандидатстват в американски университети. Един ден учехме за употребата на възвратното местоимение себе си. Студентите трябваше да попълват формите в празните места на лист с упражнения. Изречението „Бог помага на тези, които помагат на ______” затрудни един от студентите. Когато дойде след часа, за да попита за правилния отговор, аз му обясних, че това е известна поговорка в Америка и верният отговор е „себе си“: „Бог помага на тези, които помагат на себе си“. „А, сега разбрах – отвърна той. – Аз мислех, че Бог помага на тези, които помагат на другите.“
Той беше прав. Исус ни остави две много важни заповеди – да обичаме Бога с цялото си сърце, душа, ум и сила и да обичаме ближните си като самите себе си (Марк 12:28-31). Притчата от днешния прочит също ни напомня, че ближен ни е всеки, когото срещаме и на когото можем да помогнем.
Отговорът на моя студент беше по-близък до библейското учение, отколкото до известната поговорка. Дори когато нямаме много възможности да помагаме, можем да се усмихнем на някого, да го насърчим или просто да го изслушаме. Това ще бъде благословение и за нас.

Молитва: Боже, помагай ни да Те прославяме, като помагаме на тези, които имат нужда от нещо, което можем да им дадем. Амин.

Мисъл за деня: За кого Бог ме призовава да бъда ближен днес?
Франсис Грифин (Оклахома, САЩ)

Да се молим за: НЯКОЙ, КОЙТО УЧИ ЧУЖД ЕЗИК.

© 2020 The Upper Room, Nashville, TN (USA). All rights reserved. www.upperroom.org

Остави коментар

Live Reply