Първи и последни

Прочит: Матей 20:20-28

 

„… който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител; и който иска да бъде пръв между вас, ще ви бъде слуга; също както и Човешкият Син не дойде да Му служат…“

(Матей 20:26-28)

 

Докато растяхме, с брат ми постоянно спорехме кой от двамата е любимото дете. Аз бях първородна, затова смятах, че имам предимство, но Стив, с четири години по-малък от мен, беше единствен син и внук, което го правеше специален в семейството. Баба не се поддаваше на опитите ни да я накараме да избере някого. Ние изчаквахме моментите, когато спокойно можехме да я попитаме „Бабо, кой от нас ти е любимец?“, но тя винаги отговаряше с усмивка: „Обичам и двама ви еднакво“.

Много години по-късно, когато си спомним за тези безсмислени разговори, с брат ми се смеем. На глупави въпроси се отговаря така. Това ми напомня за историята от Матей. Майката на Заведеевите синове поиска от Исус специално място за тях в Божието царство. Той обаче даде да се разбере, че това искане ще има сериозни последици. Не се ли случва това постоянно: искаме да сме любимите Божи деца, често за сметка на другите. Баба ми знаеше как да ни покаже колко сме обичани не само от нея, но и от Бога, Който е създал всички нас.

 

Молитва: Боже, благодарим Ти, че обичаш всички Свои деца. Учи ни да правим същото. Амин.

 

Мисъл за деня: Бог ме обича.

Рики Айело (Кънектикът, САЩ)

 

Да се молим за: БРАТЯТА И СЕСТРИТЕ.

 

© 2020 The Upper Room, Nashville, TN (USA). All rights reserved. www.upperroom.org

 

Остави коментар

Live Reply