„Пепелява сряда“

Прочит: Исая 58:1-11

 

„Не е ли това постът, който Аз съм избрал: да развързваш несправедливите окови… да пускаш на свобода угнетените…“

(Исая 58:6)

 

Преди година, когато видях размишление в „Духовна манна“, озаглавено „Пепелява сряда“, не разбрах какво означава това. По-късно ми обясниха, че този ден бележи началото на поста преди Възкресение Христово, или както е известен в Русия – Великия пост. В деня, наричан „Пепелява сряда“, в някои църкви се извършва особено действие, при което върху челата на хората се изписва кръст с пепел в знак на нашето смирение и нужда от Бога.

Както и да се нарича този ден, той е началото на едно време на себеизпитване. Постът не е просто период, в който се отказваме от нещо любимо, а време за ново служение на Бога. Чрез пророк Исая Бог казва: „Не е ли това постът, който Аз съм избрал: да развързваш несправедливите окови, да разхлабваш връзките на ярема, да пускаш на свобода угнетените и да счупваш всеки хомот? Не е ли да разделяш хляба си с гладния и да въвеждаш в дома си сиромаси без покрив? Когато видиш голия, да го обличаш, и да не се криеш от своите еднокръвни?“ (58:6-7).

Постът означава да прекарваме повече време с Бога в молитва и  четене на Неговото слово, както и да Му служим, като помагаме на своите ближни. Каква чест е това за нас!

 

Молитва: Боже, дай ни сила и готовност да Ти принесем един истински пост, като показваме милост и справедливост към всички свои ближни. В името на Исус. Амин.

 

Мисъл за деня: Как може постът ми да стане истински праведен пред Бога?

Галина Самсън (Русия)

 

Да се молим за: НЯКОЙ, КОЙТО Е РЕШИЛ ДА СПАЗВА ВЕЛИКИЯ ПОСТ.

 

© The Upper Room, Inc., a ministry of GBOD, All rights reserved.

Остави коментар

Live Reply