Планове

Прочит: Лука 12:13-21

 

„И каза: Ето какво ще направя – ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичкото си зърно и благата си. И ще кажа на душата си: Душо, имаш много блага, натрупани за много години; успокой се, яж, пий и се весели.“

                                                                          (Лука 12:18-19)

 

Всички правим планове – за почивки, за мястото, на което ще живеем, за работата, за децата си, за старостта. Ала животът е несигурен, не знаем дори какво ще се случи утре. Пътувания се отменят заради лошото време; празненства се отлагат заради болест. Живота на децата си можем да планираме само докато са още малки. Когато пораснат, те сами вземат решения. Опитваме се да се предпазим предварително от бъдещи неприятности, затова застраховаме живота си, колите, къщите си. Мислим за своите старини, като се осигуряваме за пенсия.

Исус разказа история за един богаташ. Той си построил големи житници и планирал след като прибере изобилната си реколта, да се радва на плодовете на своя труд, но не помислил за душата си. Притчата завършва със следните думи: „Така става с този, който събира имот за себе си и не богатее в Бога“ (Лука 12:21).

Християните гледат на живота по по-различен начин. За нас не е толкова важно да се предпазим от бедствие, колкото да мислим за духовното. Трябва да правим планове да богатеем в неща, които са ценни за Бога, вместо да се вкопчваме в земните притежания.

 

Молитва: Боже, помагай ни да планираме живота си така, че да възлагаме своята надежда на Теб, а не на нещата, които притежаваме в този свят. Амин.

 

Мисъл за деня: Как ще планираш днес, за да бъдеш утре с Бога?

Ан Расмусен (Англия)

 

Да се молим за: ФИНАНСОВИТЕ ЕКСПЕРТИ.

 

 

© The Upper Room, Inc., a ministry of GBOD, All rights reserved.

Остави коментар

Live Reply