Преходни царства

Прочит: Матей 6:19-24

 

„Така казва Господ: Проклет да бъде онзи човек, който уповава на човека и прави плътта своя мишца, и чието сърце се отдалечава от Господа (…) Благословен да бъде онзи човек, който уповава на Господа и чието упование е Господ.“

(Йеремия 17:5, 7)

 

Докато стояхме на мястото, където е бил пазарът в древния град Мегидо, затворих очи и си представих оживлението, което е царяло тук преди три хиляди години. Тази перла в северната част на Израел пази спомена за конюшните на Соломон и резиденцията на цар Ахав. Тук търговци са излагали своите стоки, политици са обсъждали важни проблеми, тичали са деца. Отворих очи и започнах да разглеждам запазеното от древната култура, като размишлявах над пропастта, която ни дели. Най-големите съкровища на земята един ден ще бъдат сред руини, включително „царствата“, които аз се опитвам да изградя.

В днешния прочит пророкът казва, че уповаването на плътта води до разрушение. Ако търсим сигурност в здравето, кариерата или ума си, ще се провалим. Доверието в Бога ни обещава пълноценен живот, изпълнен с благословения. Само то може да ни избави от фалшивата сигурност. Нищо, което този свят предлага, няма да устои – нито силата, нито благополучието, нито популярността. Всичко, както и всеки от нас, ще премине. Ако търсим пълнота в света, ще живеем в несигурност, затова нека възложим упованието си на Бога. Да познаваме и обичаме Бога, както и своите ближни – ето това ще трае за вечен живот.

 

Молитва: Боже, давай ни сила, за да насочим сърцата си към Тебе, а не към преходните „царства“ в този свят. Амин.

 

Мисъл за деня: Упованието в Бога дава сигурност, която светът никога не може да ни даде.

Барни Каргайл III (Калифорния, САЩ)

 

Да се молим за: НЯКОЙ, КОЙТО ПЪТУВА В ЧУЖБИНА.

 

Остави коментар

Live Reply