Приятелство

Прочит: Йов 2:11-13

 

„На оскърбения трябва да се покаже съжаление от приятеля му, даже ако той е изоставил страха от Всемогъщия.“

(Йов 6:14)

 

При страдащия Йов дойдоха трима негови приятели, за да го утешат. На тях никак не им беше лесно да бъдат с него точно в този момент. В продължение на седем дни те просто го придружаваха в безмерната му скръб, без дори да кажат дума. Това, че приятелите на Йов отидоха при него, когато той имаше голяма нужда от подкрепа, е пример за истинско приятелство, но по-нататък в книгата става ясно, че приятелите се превръщат в мъчители. Когато Йов наруши мълчанието, те започнаха да отправят към него остри думи. Приятелството се превърна в товар за страдалеца.

Можем да научим много неща от историята за Йововите приятели. От нея разбираме какво трябва и какво не трябва да правим, когато помагаме на някого. Бог ни призовава да бъдем наистина добри приятели. Когато някой страда, можем да го изслушаме, а понякога не бива да правим нищо повече, освен да замълчим и да останем до него.

 

Молитва: Благодарим Ти, Господи, за Твоето приятелство. Помагай и на нас да бъдем истински приятели за тези, които страдат. Амин.

 

Мисъл за деня: Как мога да помогна на някой, който страда?

Жералдин Никълъс (Канада)

 

Да се молим за: НЯКОЙ, КОЙТО СЕ НУЖДАЕ ОТ ДОБЪР ПРИЯТЕЛ.

 

 

Остави коментар

Live Reply