С ясни думи

Прочит: Марк 1:16-20

 

„И защо Ме призовавате: Господи, Господи!, а не вършите това, което казвам? Всеки, който идва при Мен и слуша Моите думи, и ги изпълнява, ще ви покажа на кого прилича.“

(Лука 6:46-47)

 

Обичам езикознанието и уча чужди езици. Изучавам проза и поезия, речи, интервюта. Един важен факт, който съм разбрала, е, че колкото и съвършена да е една езикова система, колкото и развит да е даден език, той няма никаква реална функция, ако не предава смисъла.

Исус не използва сложни изрази, за да ни каже да се обичаме, да правим добро на своите ближни, да бъдем милостиви и състрадателни. Но ние често започваме да анализираме значението на думата „любов“, за да обясним точно кои действия могат да са нейна проява или да докажем, че определени хора не са достойни да бъдат обичани.

С времето съм разбрала: колкото по-малко говорим, толкова по-добре. Целият излишен шум, който понякога вдигаме, е просто търсене на извинения: „Не, Господи, не съм готов за това“; „Не, Боже, прекалено много искаш от мен“; „Не, дай ми малко време – имам няколко неща да свърша преди това“.

Когато Исус призова Своите ученици, те не започнаха да търсят извинения, а веднага Го последваха. Ясният призив изисква ясен отговор. А Исус ни призовава постоянно. Бог не ни приканва да дискутираме за всяко нещо, а очаква нашия отговор.

 

Молитва: Господи, помагай ни да бъдем Твои верни последователи, като говорим ясно и се отнасяме с любов и милост към хората. Амин.

 

Мисъл за деня: Нека изразяваме с ясни думи Божията любов.

Барбара Прайс (Пенсилвания)

 

Да се молим за: НЯКОЙ, КОЙТО ЧУВСТВА ПРИЗИВ ДА БЪДЕ ХРИСТОВ УЧЕНИК.

 

 

© The Upper Room, Inc., a ministry of GBOD, All rights reserved.

Остави коментар

Live Reply