„Следвай Ме“

Прочит: Йоан 1:35-42

„Тогава Исус каза на учениците Си: Ако иска някой да дойде след Мен (…) нека вдигне кръста си и нека Ме последва.“
(Матей 16:24)

Исус ни призовава да Го следваме, но на мен ми е по-лесно да повярвам, отколкото да последвам. Мога да си седя комфортно и да вярвам във всичко – непорочното зачатие, ходенето по водата, нахранването на 5000 души, разпъването и възкресението на Исус. Никакъв проблем! Имам силна вяра, докато седя на бюрото си.
Но Исус казва: „Следвай Ме“. Това ми е трудно, защото означава да стана. Означава да оставя комфорта си, а понякога и семейството си, приятели, работа, хобита. Последователите на Исус, за които четем в Библията, оставиха всичко зад гърба си. Следването на Спасителя иска жертви. Може да боли. Но ние трябва да бъдем истински последователи.
Не зная дали ще съм доволен от пътя, по който Той ме води. Чел съм, че се е събирал със съмнителни хора – прокажени, проститутки, крадци. Тази компания едва ли ще се отрази добре на репутацията ми. Може да е опасно. И въпреки всичко Исус отново ни казва: „Остави всичко. Вземи кръста си. Следвай Ме“.
Ето защо съм последвал призива на Исус, който е означавал да се лиша от комфорта си – обикалям селата, за да инсталирам филтри за вода, помагам с храна на бездомни хора, служа на Бога, вместо да се занимавам с медицина. Открил съм, че макар често това да е рисковано, наградата от живота според Божията воля е голяма.

Молитва: Исусе, давай ни сила и смелост да Те следваме – където и да ни водиш. Амин.

Мисъл за деня: Вярвам ли в Исус, или Го следвам?
Кевин Томас (Алабама)

Да се молим за: СМЕЛОСТ ДА СЛЕДВАМ ИСУС.

Остави коментар

Live Reply