Тъга и надежда

Прочит: Йоил 2:12-17

 

„Слушал бях за Теб със слушането на ухото, но сега окото ми Те вижда; затова се отричам от думите си и се кая в пръст и пепел.“

                                                                                        (Йов 42:5-6)

 

 

По време на богослужението за Пепелява сряда, когато пасторът изписва кръст от пепел върху челата на вярващите, той казва две важни изречения: „Помни, че си пръст и в пръстта ще се върнеш“ и „Покай се и вярвай в Благата вест“. Молитвата в този ден е: „Нека тази пепел бъде знак за нашата смъртност и покаяние“.

Темата за греха и смъртта не е особено популярна днес. Много хора смятат, че празникът Пепелява сряда е песимистичен и ненужен. Но според мен той е важен знак за реалността на нашия живот. Той ни приканва да се разкаем за греховете си  с увереност в Божията милост и простителност. Ние се замисляме за смъртта, защото вярваме, че Исус я победи на кръста.

Да, Пепелява сряда е ден на тъга, но и на оптимизъм. В него се изправяме пред живота такъв, какъвто е, но с Божието обещание за избавление от смъртта и живот във вечността.

 

Молитва: Всемогъщи Боже, помогни ни да не забравяме, че само благодарение на Твоя велик дар имаме вечен живот. Молим се в името на Исус Христос – нашия Спасител. Амин.

 

Мисъл за деня: Пепелява сряда е повод да си спомним за Божията милост.

Майкъл Макдоналд (Северна Каролина)

 

Да се молим за: ТЕЗИ, КОИТО НЕ СА ОТКРИЛИ НАДЕЖДА, ЗАЩОТО НЕ ПОЗНАВАТ ИСУС.

Остави коментар

Live Reply