В дълбока старост

Прочит: Псалм 71:15-18

 

„… насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог. Ще бъдат плодоносни и в дълбока старост, ще бъдат сочни и зелени, за да възвестяват, че Господ е праведен, моята Канара, у Когото няма неправда.“

(Псалм 92:13-15)

 

Какво ще правим днес, се питах, докато влизах в старческия дом. Мама вече не можеше да се концентрира достатъчно в телевизионните програми или да открива думи, не можеше да реди пъзели. В същото време се притесняваше толкова, че дори не можехме да си говорим.

Тя спеше, а на поставката над леглото ѝ имаше блузи в различни цветове, върху които беше сложила своята кафява и с вече пожълтели страници Библия. Не бях чела Библията отдавна, но отворих на Псалмите и зачетох на глас. Когато погледнах отново към мама, тя отвори очи, усмихна се и прошепна: „Благодаря ти“.

На другия ден отново открих Библията върху дрехите на майка ми. Почетох ѝ малко, този път от Новия завет. Оттогава до края на нейния земен път всеки ден ѝ четях библейски пасажи. Бог я прибра на 97-годишна възраст.

Реакцията на майка ми при слушането на Божието слово ме насърчи да не спирам да ѝ доставям тази радост, а така и самата аз се върнах към вярата. Припомних си, че Господ винаги е с мен. Сега виждам лицето на моята майка всяка сутрин, когато посегна към Библията.

 

Молитва: Боже, благодарим Ти за възрастните хора. Помогни ни да намираме време да ги слушаме и да се учим от тях. Нека намираме начини да бъдем за тях извор на утеха в годините на старостта. Амин.

 

Мисъл за деня: Божието слово може да достигне до сърцата ни, когато нищо друго не може.

Нанси Шелтън (Мисури)

 

Да се молим за: ВЪЗРАСТНИТЕ СИ РОДНИНИ.

 

 

© The Upper Room, Inc., a ministry of GBOD, All rights reserved.

Остави коментар

Live Reply