В непознати места

Прочит: Битие 28:15-16

 

„Аз само отблизо ли съм Бог, казва Господ, а не Бог и отдалеч? Може ли някой да се скрие в тайни места, че Аз да не го видя? – казва Господ. Не Аз ли изпълвам небесата и земята? – казва Господ.“

                                                                                  (Йеремия 23:23-24)

 

Сериозните промени в живота могат да ни накарат да се чувстваме объркани и изгубени. Когато познатите неща отстъпват на непознатото, сякаш Бог се е отдалечил и не се интересува от нас. Поне аз се чувствах така преди две години, когато се преместих в оживения Истанбул – град, обитаван над 15 милиона човека.

С жена ми и двете ни деца се нанесохме в малък апартамент в една от най-оживените части на града, където се пресичаха две натоварени главни улици. Шумът беше невероятен и не спираше нито за миг от денонощието. Освен това няколко джамии огласяха квартала. Чувствах се наистина изгубен и отдалечен от Бога. Намирах се на хиляди километри от къщата, в която бях живял седем години и която имаше двор с овощни дръвчета. В тази нова среда с непознати гледки и звуци започнах да си мисля: „Господи, дали Те чух правилно? Наистина ли това преместване е по Твоята воля?“.

Тогава си спомних въпроса от Йеремия 23:23: „Не Аз ли изпълвам небесата и земята?“. Бог ме насърчаваше да вярвам в Него, Който никога не се променя, макар аз да преминавам през непрекъснати промени. Никога не мога да бъда извън Неговата грижа, дори ако се намирам на несигурно и опасно място. През следващите дни и месеци Божието присъствие стана за мен много по-реално, отколкото щях да го чувствам, ако бях останал в своята комфортна зона.

 

Молитва: Господи, помагай ни да Ти се доверяваме дори във време на промени. Когато се намираме в непознато обкръжение и се чувстваме самотни, нека се обръщаме към Теб, Който си постоянна утеха и неизменна помощ. Амин.

 

Мисъл за деня: Бог е близо, макар да се намираме на най-отдалеченото място, което можем да си представим.

Тимъти Остин (Турция)

 

Да се молим за: ТЕЗИ, КОИТО ПРЕЖИВЯВАТ ПРОМЯНА.

 

Остави коментар

Live Reply