29 декември 2014

 

Georgi„Издигнете, порти, главите си и бъдете издигнати, вие, вечни врати, и ще влезе Царят на славата.“ (Псалм 24:7)

Псалм 24 винаги е бил за мен много вълнуващ и особено тържествен. Когато го чета, си представям огромен площад, изпълнен с тълпа от хора, посрещащи своя цар. Представям си оркестър и хор, който пее: „Издигнете, порти, главите си и бъдете издигнати, вие, вечни врати, и ще влезе Царят на славата“.

 

Очевидно е, че псалмът представя една картина на второто пришествие на Христос. Някой би казал: „Но на Рождество ние празнуваме първото идване на Спасителя и то е доста по-скромно“. Да, но Рождеството също е тържествено. Помислете за момент – преди Исус да се роди, ангел Гавриил оповести предстоящото чудно рождение и след като то се случи, ангелски хор възвести: „Днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ“.

 

Нека сега се върнем към псалма. В него са зададени жизненоважни въпроси: „Кой ще се изкачи на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свято място?“ (Псалм 24:3). Отговора откриваме в следващия стих: „Онзи, който е с чисти ръце и с непорочно сърце“. Така че независимо дали се подготвяме да празнуваме Христовото раждане, което правим всяка година, или очакваме Неговото второ пришествие, което може да се осъществи във всеки един момент, важният въпрос за всички нас е дали сме Го поканили в своите сърца.

 

Нека всеки ден каним Исус да очиства сърцата и мислите ни чрез Своята свята кръв, защото само благодарение на Неговата жертва ние можем да бъдем сред тези, които с радост ще посрещнат Неговото второ идване.

 

Исусе, ние празнуваме Твоето първо идване на тази земя на Рождество. Молим Те, ела в сърцата на повече хора, изчисти ги от греховете и ги приготви да посрещнат Твоето второ идване. Амин.

                                                                           Георги Грънчаров (39), Македония