Завърши посещението на Еди Фокс и епископ М. Уотсън

На 24 септември 2013 г. започна посещението на Еди Фокс и епископ Майкъл Уотъсн и техните съпруги в Румъния и България. Те бяха придружавани от п-р Даниел Топалски, суперинтендант на Обединената методистка църква в България и Румъния.

 

На 25 септември сутринта беше проведен семинар за споделяне на вярата в първата Обединена методистка църква в Румъния – тази в Клуж-Напока. Двамата говорители споделиха с участниците императивите на World Methodist Evangelism (отдела за евангелизация) на Световния методистки съвет: централното място на Христос; нашата свързаност като методисти по целия свят; увереността ни, че спасението е за всички; необходимостта от отвореност към присъствието и силата на Святия Дух; разбирането, че всеки християнин е призован да бъде свидетел на Благата вест и фундаменталното значение на Писанието и молитвата за евангелизацията (документът за императивите можете да прочете в “Ресурси”).  Бяха  предложени и някои практически съвети, насърчаващи споделянето на вярата, които всеки вярващ може да използва.

 

Вечерта на същия ден гостите участваха в евангелизационен концерт, чието мото беше: „Времето е сега“. Освен говорителите – п-р Даниел Топалски, епископ Уотъсн и д-р Еди Фокс, участие взеха Овидиу Андрейка и неговата група, както и групата Access, чийто вокалист е Кристиан Истрате,  пастор на Обединената методистка църква в Сибиу. Водещ на събитието беше Кристиан Истрате.

 

На 26 септември гостите отпътуваха за България, като първата тяхна спирка беше гр. Русе. Те участваха в извънредното молитвено богослужение в Методистката църква в града и апелираха към присъстващите да не пренебрегват своето задължение да споделят вярата си. В непринуден разговор Еди Фокс и епископ Уотъсн споделиха мисли за състоянието на Световния методистки съвет, за същината на епископското служение и предимството, което методистите имат да бъдат част от едно голямо световно семейство.

 

На 27 и 28 септември гостите можаха да посетят методистките църкви в Плевен, Ловеч, Севлиево, Велико Търново и Лясковец. Майкъл и Маргарет Уотъсн отпътуваха от летище Варна по-рано от предвиденото по семейни причини.

 

На 29 септември, в Методистката църква във Варна, се проведе тържествено богослужение по случай единадесетата годишнина от освещаването на църковната сграда. Пастор Бедрос Алтунян представи кратка презентация, която върна присъстващите към най-важните моменти от осъществяването на строежа. В своята проповед д-р Еди Фокс апелира за съживление в Методистката църква в България. Празникът завърши с молитва за пасторите от църковния окръг и общ обяд.

 

Вечерта на същия ден Еди и Мери Нел Фокс посетиха Горно Езерово и участваха във вечерното богослужение на методистката църква там. По време на богослужението беше отслужена Господня трапеза.

 

На 30 септември гостите посетиха местните църкви от Варненски църковен окръг, с което беше отбелязан краят на тяхното посещение.