На 24 септември 2013 г. започна посещението на Еди Фокс и епископ Майкъл Уотъсн и техните съпруги в Румъния и България. Те бяха придружавани от п-р Даниел Топалски, суперинтендант на Обединената методистка църква в България и Румъния.

 

На 25 септември сутринта беше проведен семинар за споделяне на вярата в първата Обединена методистка църква в Румъния – тази в Клуж-Напока. Двамата говорители споделиха с участниците императивите на World Methodist Evangelism (отдела за евангелизация) на Световния методистки съвет: централното място на Христос; нашата свързаност като методисти по целия свят; увереността ни, че спасението е за всички; необходимостта от отвореност към присъствието и силата на Святия Дух; разбирането, че всеки християнин е призован да бъде свидетел на Благата вест и фундаменталното значение на Писанието и молитвата за евангелизацията (документът за императивите можете да прочете в „Ресурси“).  Бяха  предложени и някои практически съвети, насърчаващи споделянето на вярата, които всеки вярващ може да използва.

 

Вечерта на същия ден гостите участваха в евангелизационен концерт, чието мото беше: „Времето е сега“. Освен говорителите – п-р Даниел Топалски, епископ Уотъсн и д-р Еди Фокс, участие взеха Овидиу Андрейка и неговата група, както и групата Access, чийто вокалист е Кристиан Истрате,  пастор на Обединената методистка църква в Сибиу. Водещ на събитието беше Кристиан Истрате.

 

На 26 септември гостите отпътуваха за България, като първата тяхна спирка беше гр. Русе. Те участваха в извънредното молитвено богослужение в Методистката църква в града и апелираха към присъстващите да не пренебрегват своето задължение да споделят вярата си. В непринуден разговор Еди Фокс и епископ Уотъсн споделиха мисли за състоянието на Световния методистки съвет, за същината на епископското служение и предимството, което методистите имат да бъдат част от едно голямо световно семейство.

 

На 27 и 28 септември гостите можаха да посетят методистките църкви в Плевен, Ловеч, Севлиево, Велико Търново и Лясковец. Майкъл и Маргарет Уотъсн отпътуваха от летище Варна по-рано от предвиденото по семейни причини.

 

На 29 септември, в Методистката църква във Варна, се проведе тържествено богослужение по случай единадесетата годишнина от освещаването на църковната сграда. Пастор Бедрос Алтунян представи кратка презентация, която върна присъстващите към най-важните моменти от осъществяването на строежа. В своята проповед д-р Еди Фокс апелира за съживление в Методистката църква в България. Празникът завърши с молитва за пасторите от църковния окръг и общ обяд.

 

Вечерта на същия ден Еди и Мери Нел Фокс посетиха Горно Езерово и участваха във вечерното богослужение на методистката църква там. По време на богослужението беше отслужена Господня трапеза.

 

На 30 септември гостите посетиха местните църкви от Варненски църковен окръг, с което беше отбелязан краят на тяхното посещение.Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа