Завърши 65-та Годишна конференция

От 30 март до 2 април 2017 г. в град Плевен се проведе 65-та Годишна конференция на Обединената методистка църква за България и Румъния. Конференцията беше посветена на богослужението като благодатно средство, а библейското мото (Деян. 2:42) обърна вниманието към живота на първата християнска община в Йерусалим.

Чуждестранни гости на конференцията бяха Дейвид Джонстън (Грийнсбъро, САЩ), Денис Тухалски (Олтън, Илинойс) и Мариете Одендаал (представител на Годишната конференция на Швейцария, Франция и Северна Африка).

Бяха одобрени конституционните поправки в Дисциплината на Обединената методистка църква, приети от Генералната конференция през 2016 г. Отново беше потвърден съставът на Централното ръководство под председателството на суперинтендант Даниел Топалски. Останалите членове са: Ивайло Иванов (секретар), пастор Михаил Стефанов, пастор Владимир Тодоров и Валентин Павлов.

Одобрено беше съдържанието на проекта “Методистка идентичност”, ръководен от пастор Михаил Стефанов. Първият вариант на книгата трябва да бъде представен за обсъждане на следващата Годишна конференция.

Закритото заседание на пасторите гласува следните решения, обявени от епископ Щрайф по време на пленарното заседание:

  • Красимир Маджаров и Владимир Ангелов – от местни пастори – студенти стават местни пастори;
  • Ивайло Иванов – потвърден е неговият статут на местен пастор, даден му от епископа след края на предходната годишна конференция;
  • Джесика Морис – потвърден е нейният статут като пастор под изпит, а изтеклата конферентни година е призната като първа от изпитния период от две години;
  • Рареш Калугар, Кристиан Истрате, Цветан Илиев – успешно преминават в следващата си година под изпит;
  • Подновяват се назначенията на всички местни пастори за срок от една година;
  • Милен Стефанов, Владимир Железов – приети са за пълноправни членове на Годишната конференция и следва да бъдат ръкоположени по време на тържественото богослужение на 2 април.

Стоян Сталев беше официално назначен за местен пастор на църквите в Старо Оряхово и Долни Чифлик, а Владимир Ангелов – за местен пастор на църквата в Аксаково. Беше обявено, че предстоящата конферентна година е последна в служението на Мая Алтунян като местен пастор, тъй като през 2018 г. тя ще достигне пределната възраст за активно служение според Дисциплината на ОМЦ.

В неделя, 2 април, се проведе тържествено богослужение за закриване на Годишната конференция, по време на което проповядва епископ д-р Патрик Щрайф. След проповедта Милен Стефанов и Владимир Железов бяха ръкоположени от епископ Щрайф за презвитери на Обединената методистка църква. В ръкополагането участваха п-р Даниел Топалски, п-р Маргарита Тодорова и п-р Иван Морунов. Кандидатите бяха представени в началото от Валентин Павлов, мирянин – ръководител на Годишната конференция и п-р Маргарита Тодорова, председател на Комисията за ръкоположено служение.

 

Снимки: Стоян Сталев, Георги Енчев