Среща с българското европредседателство

Представители на Конференцията на европейските църкви (СЕС) и Комисията на епископските конференции на Католическата църква в Европейския съюз (COMECE) се срещнаха на 8 май в София с заместник министър-председателя и външен министър на Република България Екатерина Захариева, за да обменят мисли върху приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

По този повод делегацията на COMECE, ръководена от епископ Христо Пройков, представи кратко размишление върху четирите приоритета на българското европредседателство: бъдещото на Европа и младежите, Западните Балкани, сигурност и миграция и дигитална икономика.

 

Делегацията на СЕС представи дейността на организацията, свързана с посочените приоритети, като акцентира на мащабната консултация по темата за бъдещето на Европа през 2016 г. и наскоро публикувания сборник, посветен на управлението на европейската икономика. Църковните представители изразиха своята загриженост във връзка с миграцията и потвърдиха важността на създаването на по-гостоприемни политики, които да превърнат Европа в по-добро място за съжителство.

 

България председателства Съвета на ЕС във време на нарастващи страхове и несигурност. Беше подчертано, че насърчаването на европейското сътрудничество в областта на отбраната не трябва да изгубва от фокуса си сигурността на гражданите и мира в европейски и световен мащаб, поставяйки отделния индивид, семействата и общностите в центъра и зачитайки върховенството на закона.

 

Участниците в разговора се съгласиха, че е необходимо да се насърчават младите хора към по-пълно участие в социалния, икономическия и политическия живот.

 

Само след седмица ще се състои срещата между ЕС и Западните Балкани. Това даде повод на църковните представители да подчертаят важността на процеса на европейска интеграция на този регион. Темата е предмет и на скорошната публикация на COMECE, споделена с политици от всичките 28 страни членки на ЕС.

 

П-р Даниел Топалски и епископ Христо Пройков изразиха тревогата си по повод на внесените в Народното събрания проекти за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Те се обединиха около виждането, че проектите са в разрез с гарантираното от Конституцията право на вероизповедание и неговото свободно упражняване от религиозните общности.

 

Откритият диалог между църковните представители и българското европредседателство е част от дългогодишната практика, основана на чл. 17(3) от Договора за функциониране на Европейския съюз.

 

Делегация на Конференцията на европейските църкви:
протопрезвитер Хейки Теодорос Хутунен, генерален секретар на Конференцията на европейските църкви
п-р Даниел Топалски, суперинтендант на Евангелска методистка епископална църква в България
п-р Стойчо Апостолов, председател на Съюза на евангелските баптистки църкви в България

 

 

Делегация на COMECE:
Епископ Христо Пройков, Апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България
Богдан Паташев, генерален секретар на Епископската конференция
Марик Мисак, съветник на COMECE за външните отношения на ЕС

 

Източник: www.ceceurope.org