Покана от папа Франциск за обща молитва

На 23 март 2020 г. кардинал Курт Кох, президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, се обърна към президента на Конференцията на европейските църкви Кристиан Кригер  с покана от името на папа Франциск за обща молитва на всички християни на 25 март 2020 г. от 12.00 ч. римско време. Ето и текста на писмото: 

Скъпи д-р Кригер,

В тези дни на изпитание, когато човечеството е дълбоко засегнато от заплахата на пандемията, Ви пиша, за да предам поканата, която Негово Светейшество папа Франциск отправи към всички християнски водачи.

Вчера папа Франциск публично покани главите на църквите и водачите на всички християнски общности, заедно с всички християни, да призоват Всемогъщия и Вездесъщ Бог, като се молят едновременно с Господната молитва в сряда, 25 март, в 12.00 ч. римско време, в 12.00 ч. местно време или във всеки удобен час през същия ден.

Надявам се, че Вие ще се присъедините към тази инициатива, в която всички християни ще призоват благодатта от небесата, ще се молят за края на тази пандемия, доверявайки се на Божията сила.

В този ден, в който много християни си спомнят за благовещението, нека Господ чуе обединената молитва на всички Свои ученици, които се приготвят да празнуват победата на възкръсналия Христос.

Пожелавам Ви благословено време през Великия пост,

Курт, кардинал Кох
Президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство

 

В отговор на поканата Конференцията на европейските църкви насърчава всички свои членове да се включат в общата молитва в специално писмо на президента Кригер и генералния секретар Юрген Сьоренсен: 

Уважаеми църковни водачи,
Скъпи братя и сестри,
Конференцията на европейските църкви получи днес писмо от Ватикана. Във време, в което светът е така силно засегнат от COVID-19, папа Франциск ни кани да се обединим в молитва по едно и също време – 25 март, в 12.00 часа на обяд.
В тези време на глобална несигурност ние се нуждаем от знаци на единство и надежда. Молитвата, на която ни научи Исус Христос, обединява християните от всички времена и географски райони. Християните от всички страни и от всички времена са се обръщали към Бога с тези думи, които призовават идването на Неговото царство.
Конференцията на европейските църкви Ви кани да се присъедините към поканата на папа Франциск, разпространявайки информацията с всички налични средства и окуражавайки Вашите църковни общества да участват в молитвата „Отче наш“ в духа на християнското единение.

Ваши в Христос,
Д-р Юрген Сков Сьоренсен – Генерален секретар
П-р Кристиан Кригер – Президент

 

Насърчаваме всички пастори и членове на Евангелска методистка епископална църква в България да се включат в тази инициатива. Нека се молим с Господната молитва в 12.00 ч. римско време, което съответства на 13.00 ч. българско време.