10 декември 2014

Alena

 

„Благ е Господ към ония, които Го чакат, към душата, която Го търси.“

(Плач. 3:25)

 

 

„Ако наистина сте опитали, че Господ е благ.“ (1 Петрово 2:3)

 

Ужасът, за който говори Йеремия не е просто проблем на далечното минало, на жестоката древност. Подобни сцени, които пророкът описва, са също част от настоящето. И дори сега, когато ужасяващо насилие се случва, гласът на пророка отеква: „няма кой да утешава“ (Плач. 1:2).

 

В такава ситуация е изненадващо да прочетем изповедта, която пророкът прави по-нататък: „Благ е Господ“. Това заключение не идва от обстоятелства, които ни описва богословието на просперитета: щастие, богатство, здраве, сила. Напротив, то е резултат от опитност, предадена ни с език, който разбива сърцето: „Само против мен обръща непрекъснато ръката Си цял ден“ (Плач. 3:3); „Прегради пътищата ми с дялани камъни, изкриви пътеките ми“ (3:9); „Отби настрана пътищата ми и ме разкъса, опустоши ме“ (3:11); „Опъна лъка Си и ме постави като прицел на стрела“ (3:12) – тъмнина, отрова, страдание, бедствие, горчивина, безнадеждност.

 

Подобни опитности отекват и в думите на псалмиста: „Дори да ходя през долината на смъртната сянка…“ (Псалм 23:4). Тогава и само тогава, всред всичките трудности, ние можем да осъзнаем истински, че единственият източник на надежда и живот е Бог.

 

Господи, помогни ми, когато животът ми е поразен от сянката на смъртта. Нека да изпитам Твоето благодатно присъствие. Амин.

 

 

Алена Прохазкова (60), Чехия 

1 Коментар

  • Владимир Ангелов Posted 10/12/2014 20:27

    Нека с благодарни сърца очакваме Рождество Христово! Когато разберем, че този свят ни е забравил и отхвърлил, че за него сме прашинка от вечността.

    Тогава усещаме в себе си най силното желание, желанието за живот. Осъзнаваме че има един, който иска да сбъдне мечтите ни! Христос Сина Божий за който няма граници. Той единствен може да ни благослови в този живот, но и да ни подари живот вечен. Йеремия: 31:3 “Господ ми се яви отдавна и каза: Наистина те възлюбих с вечна любов; затова продължих да показвам милост към тебе.” Дай ни Господи своята милост, та да се зарадват сърцата ни и да изповядаме твоето име на този свят.