Исус е… моята основа

„Защото никой не може да положи друга основа освен положената, която е Исус Христос.“ (1 Коринтяни 3:11)

Преди няколко месеца събориха една къща в нашия квартал. Самото събаряне отне няколко часа, но работниците се мъчиха дни и дори седмици, докато премахнат основата. Това ме провокира да се замисля коя е основата на моя живот, на брака ми, на семейството, на работата, която върша.

В своето първо послание до коринтската църква апостол Павел говори за основите в нашия живот. За него единствената правилна основа е Исус Христос. Той предупреждава всички, които се наемат да градят: „И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама, на всеки работата ще стане явна каква е; защото Господният ден ще я изяви, понеже тя чрез огън се открива; и самият огън ще изпита каква е работата на всекиго“ (1 Коринтяни 3:12-13).

Павел дава да се разбере, че в Коринт проблемът е не в основата, а в материалите за градежа и в начина, по който се използват. За него е ясно – учение, което не е основано на Христос, не може да се нарече „християнско“.

Къщите в един квартал могат да са различни. Различни са и църковните ни общества, но те са истински християнски църкви единствено ако се основават на Христос. Той е Този, Който основава и обединява Своята църква. Днес хората се нуждаят от помощ, защита, стабилност и сигурност. Аз също се нуждая от солидна основа.

Молитва: Господи, една къща не може да е здрава без стабилна основа. Помогни ни да разберем колко много се нуждаем да сме в постоянно общение с Теб. Исусе, Ти си единственият, Който можеш да ни помогнеш истински – на нас, на нашите семейства, на църквата, на всички хора. Амин.

 

Freddy Nzambe (1969) Тунис