„И така, стойте твърдо в свободата, за която Христос ни освободи, и не се заплитайте отново в робско иго.“ (Галатяни 5:1)

Апостол Павел напомня на галатяните за тяхната свобода и живота им в Христос. Свободата обаче е нещо опасно, затова апостолът повтаря: „Христос ни освободи, за да бъдем свободни“.

Заедно с майка ми, израснах и се чувствах у дома си в методистката църква. От баща си, който беше далеч от църквата, се научих да мисля критично. Наблюдавах света много внимателно. В младежките си години разбрах, че вярата има освобождаваща сила, но че би останала само гледна точка, ако не прояви тази сила в моя личен и социален живот. Поех риска да тръгна по пътя на вярата. Благодарен съм на Христос, че ме завладя за Себе Си и откри пред мен освобождаващия хоризонт на вярата.

Оттогава аз ценя критичното мислене и наблюдавам света. За съжаление, има много християни, вярата на които се определя повече от заповеди, забрани и страхове, отколкото от радост, доверие и надежда. Павел напомня на всеки от нас, че Христос ни е освободил, за да бъдем свободни.

Верността към Христос направи Павел способен да обича Бога и хората в този свят по един нов начин, да се радва и да се надява дори когато вярата му преминава през трудни ситуации. Освобождението в Христос запазва своята освобождаваща сила, когато ние живеем според двойната заповед за любов към Бога и ближния. Думите на апостола са поставени в същия контекст: „Понеже в Христос Исус нито обрязването има някаква сила, нито необрязването, но вяра, която действа чрез любов“ (Гал. 5:6). Това е бил любимият стих на Джон Уесли. Той също е бил освободен от Христос за една нова свобода, която е имала освобождаващи последици за тогавашното общество. Основан в Христос, аз също бих искал да споделя тази освобождаваща вест.

Молитва: Исусе Христе, ние прославяме Теб и Твоята освобождаваща сила. Помогни да бъдем здраво основани в Теб и обнови в нас любовта към Бога и ближните. Амин.

Bishop Patrick Streiff (1955),                                                     Централна конференция за Централна и Южна ЕвропаЦитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа