В периода на двадесетте години на миналия век в София голяма известност с активната си работа придобива младежкото християнско дружество YMCA към Евангелската методистка църква “Д-р Лонг”. Тогава председател на дружеството е гимназистът Стефан Бочев.

 

Стефан Бочев идва на този свят в евангелското семейство на Стоян и Славка Бочеви. Бащата, Стоян Бочев, е преуспяващ и инициативен финансист, който премества семейството си от Ловеч в София. Той построява дома си в квартала около Руски паметник. Стефан учи в училище “Тодор Минков”. Редовно посещава неделното училище в църквата “Д-р Лонг”, дейно участва в живота на YMCA. През 1929 г. той се дипломира с отличие във Втора мъжка гимназия – град София. Баща му го изпраща да учи в Швейцария, където той завършва два факултета – Международно право и икономически науки и Философия. С идването на кабинета на Кьосеиванов, Стефан Бочев е назначен през 1938 г. за служебен секретар на Кьосеиванов, а след това остава на работа в Министерството на външните работи. От тази позиция той пътува в различни страни на Европа.

 

Въпреки промените на 9 септември 1944 г., Стефан Бочев се завръща от Швейцария на 27 октомври 1945 г. До това време той не се ангажира с никоя партия. След това обаче се сближава с Никола Петков и често е виждан с него на една маса в “Юнион клуб”. Стефан Бочев не остава безучастен към събитията и в края на месец октомври 1946 г. се включва в николапетковисткия митинг в първите редици със знаме. Така смятал, че съдейства за поемането на правилния път на развитие на страната, като “се държи за народа”. Когато влиза в лагерите и отблизо опознава земеделците, “разбира тяхната комплексна политическа негодност; липса (без концепция) на правилно външнополитическо мислене”.

 

На 1 януари 1948 година Стефан Бочев е уволнен от Министерството на външните работи “в интерес на службата”. В търсене на работа, пред него започват да се затварят много врати. Стефан Бочев се настанява да живее в една малка къщичка с три стаи в полето на кв. “Овча купел” (малко по-късно Държавата взема къщичката по Закона за едрата градска собственост). По това време той поддържа връзка с дъщерята на Кьосеиванов, която по-късно става и негова съпруга.

 

Най-после, на 22 юни 1948 г., е приет на работа в печатница “Народен печат” на пл. “Възраждане”. Бързо навлиза в работата и става незаменим при английските и немските текстове. Междувременно баща му Стоян Бочев е арестуван за подготовката на процеса срещу пастирите. Стефан открито коментира и не крие отношението си. На 13 май 1949 година е арестуван и изпратен в  лагера “Богданов дол” – във въгледобивните галерии. В края на месец юни 1949 г. е прехвърлен заедно с още 300 души в ТВО “Белене” – на островите Персин, Бързина, Голяма бързина.

 

Стефан Бочев минава през нечовешки лагерни условия, където оцелява само благодарение на вярата си в Бога, на Неговата закрила. На 20 октомври 1950 г. той успява да получи от майка си Библията. Същата година,  през месец ноември неочаквано е освободен. По това време той е говедар и от замърсени дрехи тялото му е пламнало от краста. После научил, че го били освободили, за да не зарази говедата.

 

През април 1951 година Стефан Бочев наново е изпратен в Белене до август 1953 г. Когато наново е пуснат, той започва да се лекува (оперира се от херния) и търси работа. Изминават 30 години до 1984 г., в които Стефан Бочев е общ работник в стройрайон “Център”, изкопчия, бетонджия, хамалин в “Пренос-превоз” и “Главпроект”, каруцар (близо две години, докато конят му умира) и накрая преводач, като през годините 1961 – 1962 е завеждащ техническата информация на ЗАГ “Георги Димитров” и в курорта “Дружба” (1963).

 

Стефан Бочев има изключително тежък живот. В досието му пише, първо, че е протестант, и, второ, че е земеделец николапетковист. Книгата “Белене. Сказание за концлагерна България” (Наука и  изкуство, 1990) той започва да  пише от 1974 г. и продължава наново на 5 август 1984 г.Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа