Името и животът на Стоян Бочев Иванов, както и неговото семейство (съпруга Лидия и три деца – Борис, Стефан и Лидия), са тясно свързани с Евангелската методистка църква.

 

Стоян Бочев идва на този свят в дома на Бочо Иванов, чиято къща е край град Троян. Той, заедно с братята си Иван и Нено, расте в Балкана и учи в родния си град. Стоян е изпратен в Свищов, където завършва с отличие Търговската гимназия. След това Стоян Бочев завършва “Финанси” и създава семейство в град Ловеч. В първите години на 20-тото столетие той заедно със семейството си се премества в София, където се присъединява към Евангелската методистка църква. В най-тежките военни години Стоян Бочев усилено работи като финансист и се включва в ръководството на църквата, както и в младежкото християнско дружество YMCA. Неговите качества на финансист са високо оценени и той е приет в средите на банкери от ранга на Атанас Буров, Губиделников и др. Това обстоятелство му позволява активно да съдейства и материално да подпомага изграждането на сградата на църквата “Д-р Лонг”.

 

Разумните му съвети и ръководство по финансовите въпроси са причина Стоян Бочев да бъде избран за главен директор на отдел Стопанска грижа и обществена предвидливост (СГОП) от 1917 година до края на властта на Александър Стамболийски. След това той създава и оглавява Съюза на акционерните дружества в България, като привлича за свой помощник финансиста и пастир Гавраил Цветанов (репресиран след 9 септември 1944 г. и син на пастир Цветан Цветанов). Стоян Бочев създава и Фондовата борса в България, като построява сградата й в центъра на София. Той става главен акционер и директор на първото българско застрахователно дружество у нас – “България”.

 

Неговият син Стефан Бочев в книгата си “Белене. Сказание за концлагерна България” (Наука и  изкуство, 1990) пише за баща си: “Той беше най-честният, най-творческият и най-качественият български капиталист”.

 

През есента на 1948 г. властта арестува заедно с пастирите и най-видните протестанти по организирането на процеса за шпионаж. От методистката църква, в Държавна сигурност са задържани Самуил Василев, Васил Василев, Стоян Бочев и други. По този повод Стефан Бочев пише: “Защо е бил баща ми 21 месеца в ДС-то? Тогава в онова време никой не знаеше защо го задържат и в какво го обвиняват – ако изобщо имаше формулировка и някаква сянка от обвинение. През тези 21 месеца баща ми изобщо не разбрал по какво обвинение са го задържали и защо го влачат от едно ДС в друго. Разпитите са се състояли в едно и също нещо, да повтаря, да повтаря, да повтаря своята автобиография, сигурно в очакване да вземе, та да се обвини… Дигнали го един ден от Ловеч, където го бяха изселили с майка ми – и се намерил в сградата на ДС-то в Плевен… държан със седмици прав, без сън, с неизменна лампа, натикана в лицето…”. И накрая, по искане на ДС, близките му трябвало да осигурят нов костюм и колосана риза за неговото изправяне на процеса като свидетел. Стоян Бочев е трябвало да потвърди, че подсъдимият пастир Янко Иванов е проявил интерес “за участието на чужди капитали в българските предприятия и застрахователни дружества”.

 

По-надолу Стефан Бочев продължава в книгата си за баща си: “След показването му на сцената на “пастирския процес”, баща ми го преместили в подземията на сградата на стопанската полиция – това е първата отдясно сграда, когато се слиза по малката уличка “Малко Търново” от площад “Република”, бившия “Александър I”, към булевард “Дондуков”. Там стоял 9 месеца. Години след това, когато минахме оттам, и баща ми посочи “прозореца” на своята “килия”, железните капаци над шахтата, вдясно, щом се влезе в уличката откъм площада. Сега баща ми е отдавна покойник…”. В историята на България и на Евангелската методистка църква, Стоян Бочев оставя спомена за един голям българин, който, като християнин и финансист, през целия си живот е работил за България и за Бога и е останал верен на себе си и на църквата.Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа