Тържествено богослужение в Добрич

 

На 25 август 2013 г. се проведе тържествено богослужение с Господня трапеза в ЕМЕЦ – Добрич по случай десетата годишнина от освещаването на църковната сграда.

Поздрави към събраните църковни членове и гости отправиха п-р Милен Стефанов, п-р Самуел Алтунян (първият пълноправен пастор на църквата), п-р Бедрос Алтунян (предишният суперинтендант на ЕМЕЦ в България, по чието време църковната сграда беше изградена) и Велико Станев (предишният председател на църковното настоятелство и активен участник в строителството на сградата).

Прочетени бяха и официалните поздрави, изпратени от епископ Патрик Щрайф и партньорската църква от Шафхаузен (Швейцария).

Тук ви предлагаме пълния текст от писмото на епископ Щрайф:

 

„Ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите…“ (Псалм 127:1)

 

Скъпи суперинтендант Даниел Топалски,

Скъпи п-р Михаил Стефанов,

Скъпи п-р Милен Стефанов,

Скъпи членове и приятели на ЕМЕЦ – Добрич,

 

На 25 август 2013 г., неделя, вие имате причина да празнувате специална годишнина: преди десет години беше осветена църковната сграда на ЕМЕЦ – Добрич. За съжаление, аз не мога да се присъединя към Вас в този радостен ден заради други ангажименти, а моят предшественик епископ Хайнрих Болетер не може да пътува през лятото, но ние сме с Вас в нашите мисли и молитви.

 

Църковната сграда в Добрич не е построена за една нощ. Имало е виждане. Имало е желание да се посрещнат много предизвикателства и да се преодолеят различни препятствия, преди виждането да стане реалност. Запомнете: вие не сте сами. Носени сте на крилата на молитвата и подкрепата на вашите братя и сестри в България и чужбина. А Бог е, Който Ви дава сила и надежда.

 

Десет години не са много време. Но те са открили много възможности да изпълните с живот църковната сграда, да служите на хората, да празнувате възкръсналия Спасител, да се радвате с тези, които се радват, и да скърбите с тези, които скърбят. Църковната сграда – независимо дали е току-що осветена, или е на десет или сто години – трябва винаги да бъде място за среща с Бога и инструмент за мисията, помагайки на църковната общност да възвестява Божията любов и да я живее. Така тя се превръща в място, от където надеждата се разпространява в целия квартал; място, където хората се чувстват приети и уважавани с всичките си въпроси, съмнения и мечти.

 

Нека нашият верен на обещанията си Бог да благослови хората, събрани на това място, да намерят мир и да израстват като ученици на Исус Христос. Нека Той да благослови с плод споделянето на вярата и служението на другите, които вършите. Нека Исус Христос да Ви даде сила и кураж да останете верни на Неговото призвание.

 

Благодат и мир,

Епископ Патрик Щрайф”.

 

Суперинтендант Даниел Топалски изнесе проповед върху Колосяни 1:14-28 на тема: “Съвършени в Христос”.

Богослужението продължи с Господня трапеза, отслужена от п-р Самуел Алтунян, п-р Милен Стефанов и п-р Даниел Топалски.

След богослужението присъстващите участваха в общ обяд.