На 25 август 2013 г. се проведе тържествено богослужение с Господня трапеза в ЕМЕЦ – Добрич по случай десетата годишнина от освещаването на църковната сграда.

Поздрави към събраните църковни членове и гости отправиха п-р Милен Стефанов, п-р Самуел Алтунян (първият пълноправен пастор на църквата), п-р Бедрос Алтунян (предишният суперинтендант на ЕМЕЦ в България, по чието време църковната сграда беше изградена) и Велико Станев (предишният председател на църковното настоятелство и активен участник в строителството на сградата).

Прочетени бяха и официалните поздрави, изпратени от епископ Патрик Щрайф и партньорската църква от Шафхаузен (Швейцария).

Тук ви предлагаме пълния текст от писмото на епископ Щрайф:

 

„Ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите…“ (Псалм 127:1)

 

Скъпи суперинтендант Даниел Топалски,

Скъпи п-р Михаил Стефанов,

Скъпи п-р Милен Стефанов,

Скъпи членове и приятели на ЕМЕЦ – Добрич,

 

На 25 август 2013 г., неделя, вие имате причина да празнувате специална годишнина: преди десет години беше осветена църковната сграда на ЕМЕЦ – Добрич. За съжаление, аз не мога да се присъединя към Вас в този радостен ден заради други ангажименти, а моят предшественик епископ Хайнрих Болетер не може да пътува през лятото, но ние сме с Вас в нашите мисли и молитви.

 

Църковната сграда в Добрич не е построена за една нощ. Имало е виждане. Имало е желание да се посрещнат много предизвикателства и да се преодолеят различни препятствия, преди виждането да стане реалност. Запомнете: вие не сте сами. Носени сте на крилата на молитвата и подкрепата на вашите братя и сестри в България и чужбина. А Бог е, Който Ви дава сила и надежда.

 

Десет години не са много време. Но те са открили много възможности да изпълните с живот църковната сграда, да служите на хората, да празнувате възкръсналия Спасител, да се радвате с тези, които се радват, и да скърбите с тези, които скърбят. Църковната сграда – независимо дали е току-що осветена, или е на десет или сто години – трябва винаги да бъде място за среща с Бога и инструмент за мисията, помагайки на църковната общност да възвестява Божията любов и да я живее. Така тя се превръща в място, от където надеждата се разпространява в целия квартал; място, където хората се чувстват приети и уважавани с всичките си въпроси, съмнения и мечти.

 

Нека нашият верен на обещанията си Бог да благослови хората, събрани на това място, да намерят мир и да израстват като ученици на Исус Христос. Нека Той да благослови с плод споделянето на вярата и служението на другите, които вършите. Нека Исус Христос да Ви даде сила и кураж да останете верни на Неговото призвание.

 

Благодат и мир,

Епископ Патрик Щрайф“.

 

Суперинтендант Даниел Топалски изнесе проповед върху Колосяни 1:14-28 на тема: „Съвършени в Христос“.

Богослужението продължи с Господня трапеза, отслужена от п-р Самуел Алтунян, п-р Милен Стефанов и п-р Даниел Топалски.

След богослужението присъстващите участваха в общ обяд.

 Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа