Тачър, Мандела и методизмът

Тачър, Мандела и методизмът

Margaret_ThatcherMandela През отминалата година починаха двама политици, които се превърнаха в символи не само за своето поколение. Малко известен факт си остана тяхната връзка с Методистката църква.

 

 Маргарет Тачър беше първата жена, оглавила британското правителство от 1970 до    1990 г. Тя почина на 8 април 2013 г. в Лондон на 87 години.

 

Тачър израства в британската методистка църква и служи като мирянин-проповедник в  Wesley Memorial Chapel, докато е студент в Оксфорд. Нейното методистко минало играе основна роля при организацията на погребението й на 17 април. В катедралата „Св. Павел“ е изпълнен химнът на Чарлз Уесли „Любов Божествена, превъзхождаща всяка любов“. Това е направено в съответствие с нейното желание вярата, предадена от баща й, да придаде облика на погребалната служба.

 

След сключването на брака си Тачър става член на Англиканската църква, но по-късно тя обяснява, че промяната всъщност не е толкова голяма, след като Джон Уесли е останал до края на живота си член на същата църква.

 

Нелсън Мандела, първият чернокож президент на Южноафриканската република и символ на борбата срещу апартейда, почина на 5 декември в дома си на 95 години.

 

През целия си живот Мандела остава свързан с методизма. Той е кръстен в методистката църква и завършва методистко училище, в което получават образованието си много бъдещи африкански лидери. Борецът срещу апартейда е наставляван от методистки проповедници и учители и изгражда много близка връзка с методисткия капелан в затвора. След избора си за президент той продължава да работи в тясно сътрудничество с църковните лидери. Неговата вдовица е член на Обединената методистка църква и активен участник в борбата за правата на жените и децата.

 

Световният методистки съвет определи Мандела като „символ на свободата, справедливостта и мира“, когато му връчи наградата за мир за 2000 г.