Margaret_ThatcherMandela През отминалата година починаха двама политици, които се превърнаха в символи не само за своето поколение. Малко известен факт си остана тяхната връзка с Методистката църква.

 

 Маргарет Тачър беше първата жена, оглавила британското правителство от 1970 до    1990 г. Тя почина на 8 април 2013 г. в Лондон на 87 години.

 

Тачър израства в британската методистка църква и служи като мирянин-проповедник в  Wesley Memorial Chapel, докато е студент в Оксфорд. Нейното методистко минало играе основна роля при организацията на погребението й на 17 април. В катедралата „Св. Павел“ е изпълнен химнът на Чарлз Уесли „Любов Божествена, превъзхождаща всяка любов“. Това е направено в съответствие с нейното желание вярата, предадена от баща й, да придаде облика на погребалната служба.

 

След сключването на брака си Тачър става член на Англиканската църква, но по-късно тя обяснява, че промяната всъщност не е толкова голяма, след като Джон Уесли е останал до края на живота си член на същата църква.

 

Нелсън Мандела, първият чернокож президент на Южноафриканската република и символ на борбата срещу апартейда, почина на 5 декември в дома си на 95 години.

 

През целия си живот Мандела остава свързан с методизма. Той е кръстен в методистката църква и завършва методистко училище, в което получават образованието си много бъдещи африкански лидери. Борецът срещу апартейда е наставляван от методистки проповедници и учители и изгражда много близка връзка с методисткия капелан в затвора. След избора си за президент той продължава да работи в тясно сътрудничество с църковните лидери. Неговата вдовица е член на Обединената методистка църква и активен участник в борбата за правата на жените и децата.

 

Световният методистки съвет определи Мандела като „символ на свободата, справедливостта и мира“, когато му връчи наградата за мир за 2000 г.

 Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа