От 30. 08 до 01. 09 се проведе Женската конференция на Методистката църква в България и Румъния. Темата на конференцията беше: „Аз съм пътят и истината, и животът“. Доклади изнесоха Десислава Зуева, Антония Попова и Мая Алтунян.

Първата вечер бе посветена на Деня на Световната федерация. Темата, зададена от Федерацията за 2013 година – „Грижа за възрастните“ – бе представена на нашата конференция и всички се помолихме с общата молитва, предложена от жените методистки от Шри Ланка. Присъстващите получиха примерен план за действие, който да ги подпомогне в грижата за възрастните хора. Той предвижда осигуряване на медицинска грижа за тези, които сами не могат да платят за редовни профилактични прегледи; посещения в старческите домове; покана за събирания на възрастни хора, където да се обсъждат най-наболелите техни проблеми, както и богослужения, подготвени специално за тях.

Докладите бяха озаглавени според стиха, който тазгодишната конференция избра за свое мото: „Аз съм пътят“, „Аз съм истината“ и „Аз съм животът“.

Деси Зуева обърна вниманието ни към важните въпроси, които трябва да си зададем за пътя, по който сме поели: „Накъде сме се запътили?“; „Какъв е Пътят на спасение?“; „По кой път сме избрали да ходим?“.

За истината размишлявахме с Тони от Добрич. Тя спря вниманието ни на различни аспекти: истината е откровението за Исус, тя е нашият ежедневен хляб чрез Божието слово, истината е една, но е многолика. За нас Истината Исус е светлина, мъдрост, свобода.

Какво е животът? Ценим ли го? Какво е качеството на нашия живот? Тези въпроси постави Мая Алтунян в своя доклад. С раздирането на храмовата завеса Бог отвори нов път на човека към Него. Качеството на живот се променя с приемането на Христос. Животът с Него е пълно упование, отговорност в свободата. Само в Христос животът е активен и пълноценен. Призванието на всеки християнин е да споделя със света Хляба на живота. Светът е гладен за този Хляб.

Последната вечер от Конференцията бе посветена на общение. Жените споделиха по нещо за себе си и за своите мечти. Различните женски групи се представиха и поздравиха конференцията по различен начин – някои чрез изкуството на танца, други с декорацията на залата, която създаде особена топлина и уют.

На общото неделно богослужение беше отслужено причастие. Проповед изнесе пастор Маргарита Тодорова. Разделихме се с насърчението да продължим да следваме Пътя Исус, Който води към истинския живот.

 

 

 Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа