От 2 до 5 април в сградата на ЕМЕЦ – Шумен се проведе 63-та Годишна конференция на Обединената методистка църква за България и Румъния.

 

Конференцията започна с тържествено богослужение с Господня трапеза. Проповед върху Йоан 3:17 и Йоан 17:18 изнесе епископ Патрик Щрайф. Проповедта можете да видите тук.

 

Конференцията продължи с тематичен ден, посветен на мисията на Църквата. Улас Танклер предложи няколко различни гледни точки към диалога на местната църква с обществото и така предизвика делегатите да размишляват в малките дискусионни групи по два въпроса: как църквата може да изгражда мостове към външния свят и как тя може да се превърне в едно желано място за невярващите.  Бяха споделени различни опитности и идеи от четирите дискусионни групи, което показа, че участниците в дискусията виждат проблемите и определено срещат затруднения при тяхното решаване. Откъс от тематичният ден можете да видите тук

 

В своя доклад пред Годишната конференция суперинтендант Даниел Топалски се спря на две проблемни области в работата на църквата – културата на даването (жертването) и затруднението на повечето местни църкви да бъдат видими в обществото. Със съдържанието на доклада можете да се запознаете тук.

 

Централното ръководство информира конференцията за създаването на Българско евангелско дружество, в което като учредители участват Евангелска методистка епископална църква в България, Съюза на евангелските баптистки църкви и Съюза на евангелските съборни църкви. Дружеството си поставя за цел да насърчи сътрудничеството между трите вероизповедания и да продължи издаването на вестник „Зорница“.

 

В четвъртък и петък вечерта бяха организирани румънска и българска вечер. Откъси от тези събития можете да видите в нашия YouTube канал – BG Methodist.

 

Закритото заседание на пасторите прие Рареш Калугар, досегашен местен пастор в църквата ни в Клуж-Напока, Румъния, като пастор под изпит, а Марияна Генова, досегашен проповедник, като местен пастор.

 

Няма промени в назначенията на пасторите и местните пастори за предстоящата конферентна година.

 

Конференцията приключи с тържествено богослужение в местната църква в неделя, 5 април. 

 Цитати:


Последни новини

Епископ Болетер на осемдесет години

04.05.2021

Централната конференция горещо те поздравява, скъпи епископ Хайнрих, за твоя осемдесети рожден ден, който ще празнуваш на 13 май. Преди шестдесет години ти започна служението си в Методистката църква като млад стажант и кандидат за пасторско служение. Ти беше свидетел на обединяването, което създаде Обединената методистка църква, и скоро стана член на новосъздадения Генерален съвет […]

Прочети повече

Новини, От Европа